Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal, a explicat la DCNews TV ce trebuie să faci dacă eşti român, ai rezidenţa în Italia şi vrei să ieşi la pensie. 

Iată ce trebuie să facă un român care a muncit legal şi în România şi în Italia când ajunge la vârsta de pensionare. 

„Modalitatea cea mai simplă este şi cea mai înţeleasă de către oameni. De fiecare dată am încercat să explic în termeni simpli care este modalitatea de a te pensiona. Când mă apropii de vârsta de pensionare, dacă lucrez în Italia sau dacă am rezidenţa în Italia, trebuie să depun dosarul şi să îl pregătesc din Italia. Înseamnă că am nevoie de cartea de muncă în original şi toate actele care îmi dovedesc stagiul din România. 

Persoanele care împlinesc 63 sau 65 de ani şi trebuie să iasă la pensie din România, dar lucrează în Italia sau au rezidenţa aici, depun dosarul în Italia. Ce înseamnă această rezidenţă? Rezidenţa fiscală, pentru că despre ea vorbim, este locul unde petrec 182 zile pe an. Dacă eu lucrez în Italia, automat depun dosarul din Italia. E o obligaţie. Dacă m-am mutat în România, îmi închid rezidenţa din Italia, e o procedură birocratică, şi depun dosarul în România”, a declarat Ionela Mihaela Dumitru la „Departe de România”, emisiune la DC News TV. 

„Dacă am ajuns la vârsta de pensionare în România, dar nu sunt la vârsta de pensionare în Italia, depun dosarul în România? Ce se întâmplă cu vechimea din Italia?”, a întrebat Gabriel Nuţă Stoica, moderatorul emisiunii. 

„Dacă locuiesc încă în Italia, depun dosarul din Italia. Dosar de pensie comunitară în România. Procedura se desfăşoară prin institutul de previdenţă italiană, ajunge la Casa de Pensii, care începe calculul anilor lucraţi. Asta se numeşte pensie comunitară. Şi se depune din Italia dosarul. Este o obligaţie! România calculează, România plăteşte. Dacă lipsesc ani din stagiul minim, adică 15, atunci se completează acest stagiu”, a mai spus Ionela Mihaela Dumitru. 

Youtube video image