Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, anunţă dezavantajul costului mic al medicamentelor din România.

„Medicamentele în România sunt la nivel minim dintr-un coş de 12 ţări. Nu putem spune că sunt scumpe. Din contră, suntem poate la cele mai scăzute niveluri din Europa, ca preţ. Şi de aici apar o serie de alte probleme, cum ar fi lipsa de atractivitate pentru producători. Pentru că preţul mic este dublat de un orizont de timp poate necunoscut până la o compensare efectivă. Mai apar şi termene de plată. Nu mai este riscul din anii ’90, poate de la începutul anilor 2000, dar şi 120-180 de zile termene de plată nu sunt cele mai atractive.

Şi în România, cheltuielile cu medicamentele, din total cheltuieli de sănătate, se încadrează foarte bine la media europeană. Undeva între 17 şi 25% din total. În România suntem pe acolo, pe la 20%. Deci faptul că dăm prea mulţi bani pe medicamente este o încercare de a deforma un pic realitatea.

La fel cum am auzit că noi consumăm prea multe medicamente generice şi prea puţine originale. Şi în România, la fel ca în media europeană, proporţia de cantitate de generice vs cantitate totală, respectiv valoare generice vs valoare totală, ne duce în grafic. Unde suntem noi foarte tare în afara graficului este la suma totală din sănătate.

Pentru că noi cheltuim sub 1700 de euro pe cetăţean, în timp ce UE este la aproape 3700 de euro pe cetăţean”, a declarat Cătălin Radu la interviurile DC News şi DC Medical.