Val Vâlcu, alături de academicianul Irinel Popescu l-au avut invitat pe conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar prihiatru în cadrul emisiunii Academia de Sănătate unde acest a vorbit despre o boală care afectează tot mai mulți tineri în ziua de azi.
„Anxietatea este un fenomen la fel de îngrijorător cum este și demența, extrem de îngrijorător, care a pătruns chiar în rândul elevilor, al studenților. E un simptom extrem de des întâlnit, de sine stătător ca diagnostic de anxietate generalizată și ca simptom anex tuturor celorlalte tulburări, precum depresie, demență, tulburări psihotice și așa mai departe.
Anxietatea este o frică fără un motiv anume. Pacienții aceștia se simt încordați, se simt stresați, manifestă o frică continuă care îi invalidează în absolut tot ceea ce fac. De cele mai multe ori, acești pacienți își doresc un tratament extrem de simplu, o pastilă care să rezolve totul. Dar uitați că nu este așa.
Le explic o replică care mi-a plăcut foarte mult, din Demonul amiezii, o carte foarte interesantă scrisă de Andrew Solomon, care spunea în felul următor:
„Mai bine să fii dependent de medicamente o perioadă și să fii extrem de bine echilibrat în toate palierele vieții decât să fii dependent de stările proaste care să-ți strice absolut tot ceea ce înseamnă viață personală, familie, profesie și așa mai departe.”
Acești pacienți trebuie să înțeleagă că, o perioadă din viața lor, câteva luni de zile, trebuie să meargă periodic la un terapeut, să-și ia medicamentele, să-și schimbe stilul de viață.
Pentru că, uitați, e atât de modernă, ca să zic așa și cu atât de multă vechime această abordare a psihoterapeutului. Chiar și medicii psihiatri din unele țări europene sunt obligați să aibă un psihoterapeut.
Dacă ești atât de încărcat cu atât de multe probleme ale pacienților tăi, trebuie să ai și o persoană unde să te descarci și să te reechilibreze din când în când”, a spus medicul psihiatru Cozmin Mihai.