Somnul, pe lângă alte aspecte, cum ar fi petrecerea timpului în aer liber, mâncarea sănătoasă sau sportul, este esențial pentru longevitate. Deși acestea din urmă necesită mai multă sau mai puțină motivație, somnul poate deveni problematic pentru starea de bine, atunci când nu poți să adormi la ora potrivită.
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a discutat în cadrul emisiunii Academia de sănătate, moderată de jurnalistul Val Vâlcu, despre importanța somnului și despre mediul favorabil pentru asigurarea unui somn odihnitor.
„Opt ore de odihnă, opt ore de somn. Cum facem, unii spun: nu pot să adorm”, întreabă gazda emisiunii.
„Nu e vorba de somn propriu-zis. Opt ore de odihnă include și până te pregătești, până îți iei o carte, până închizi toate mijloacele media și toate breaking news-urile și televizorul. Pui telefonul undeva cât mai departe de patul tău ca să nu sune.
Acum nu-l mai am deschis și e foarte bine. Desigur, camera să fie bine aerisită Să nu mâncăm decât până la 19:00, ca să putem să dormim. La ora 22:00, propun ca toți cei care vor să trăiască bine, fericiți și mult, să fie în pat cu o carte bună și nu cu scandaluri”, spune medicul.
„S-a făcut un studiu, temperatura de confort la care lumea doarme în zona de sud a Europei e cu vreo 2-3° mai mare decât în nord. Deci nordicii stau la rece, să zicem așa, când se odihnesc. Aici scade concentrația de oxigen dacă stai cu soba deschisă”, a completat Val Vâlcu.
Am lucrat în Danemarca, așa că știu foarte bine. Sigur, nu este bună (căldura). Temperatura de confort nu trebuie să fie în niciun caz ridicată. Trebuie să ne obișnuim ca la țară, adică să ne obișnuim cu o temperatură de confort care să fie 21° și sub 21, ceea ce este foarte bine și pentru sistemul nervos. Predomină sistemul vagal, care funcționează mai bine la temperaturi mai joase”, conchide Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea.