Teatrul contemporan românesc aduce publicului său surprize în mod repetat. În marile săli din Capitală, cum este cea de la TNB, există reprezentații care fascinează atît prin text și mizanscenă dar mai ales prin capacitatea de a incorpora tehnici specifice cinematografiei.

Una dintre ele este „Secundar”, un spectacol despre care a vorbit pe larg criticul literar Daniel Cristea-Enache, invitatul scriitorului Flaviu Predescu la podcastul „Cultura pentru toți”, de pe DCNewsTV.

„S-au schimbat foarte multe și în teatrul românesc, ca și în literatura română. S-au schimbat generațiile și nu există numai acea generație de aur a marilor actori pe care îi știm noi, mai ales din rolurile lor în filmele de la cinematograf sau din emisiunile de televiziune. Sunt și actori din generația noastră sau chiar mai tineri decât noi, care fac niște roluri absolut spectaculoase, memorabile, așa cum s-a întâmplat și la această premieră cu spectacolul „Secundar”, regizat de Alexandra Badea, ea însăși o regizoare tânără care trăiește la Paris și profesează acolo. Își pune piesele, spectacolele, unele în limba franceză, deci este deja o autoare internațională, europeană, ca și Matei Vișniec.

Acesta a fost primul spectacol pe care i l-am văzut, „Secundar”. Am mai făcut unul despre care s-a vorbit foarte mult, „Exil”, urmează să-l văd și pe acela. Deci și regizoarea tânără, și actorii, majoritatea actorilor tineri, și asta îți dă o imagine foarte reconfortantă asupra teatrului contemporan. Iată că nu rămânem numai în amintiri frumoase, ca în fotbalul românesc, unde ne amintim de generația de aur și ne luăm cu mâinile de cap când vedem generația actuală. În teatru, ca și în literatură, sunt autori, sunt actori, scenografi care sunt literalmente performanți și care mie îmi dau sentimentul și convingerea că ar putea juca sau ar putea monta pe orice scenă a lumii de azi, atât de buni sunt actorii români din generațiile încă tinere.

Să îi și numesc pe cei din distribuția spectacolului „Secundar”: Mihai Călin, care a mai albit pe la tâmple, așa, ca noi, e mai din generația noastră, a decrețeilor. Diana Dumbravă, Ada Galeș, Cosmina Olariu, foarte tânără și ea, a fost cea care m-a impresionat cel mai mult în acest spectacol; Emilian Oprea, care a făcut de asemenea un rol memorabil; Alexandru Potocean, pe care l-am văzut într-un rol foarte bun și într-un spectacol cu piesa „Heda Gabler”; Crina Semciuc, care este și ea un nume de prim ordin al generației de azi; Ișvan Teglaș, de asemenea un actor foarte puternic. Și avem apoi două voci, două contribuții fără prezență fizică: Marius Bodochi este vocea inspectorului și Alexandra Badea, regizoarea, este vocea terapeutei.

La Teatrul Național, la TNB, acest spectacol a fost jucat în cea mai mare sală, care are peste 1000 de locuri. Toate au fost pline, ocupate și poartă numele lui Ion Caramitru. Asta mi s-a părut și mi se pare în continuare extrem de frumos, fiindcă Ion Caramitru, regretatul Caramitru, a făcut foarte mult pentru teatrul românesc” a conchis Daniel-Cristea Enache.

„Secundar”, mai are patru reprezentări în următoarea perioadă, conform site-ului TNB. La sfârșitul acestei luni, pe 24 și 30 aprilie și pe 10 și 11 mai, de la ora 19.00.