Adriana Nica, Marketing & PR Manager la Editura Corint a discutat despre o carte (Malaxa în America, de Rudiger von Kraus) care analizează viața plină de controverse a marelui industriaș român din perioada interbelică, Nicola Malaxa.

Considerat la acea vreme unul dintre cei mai avuți români, Malaxa a fost nevoit să plece din țară odată cu terminarea celui de-al doilea război mondial, ca urmare a problemelor pe care și le-a făcut în lumea politică.

„Industriașul controversat, unul dintre cei mai bogați, dacă nu chiar cel mai bogat român din perioada interbelică, a ajuns în Statele Unite în 1946.

Odată cu desecretizarea arhivelor CIA și FBI, care l-au urmărit ani la rând, încercând să-l deporteze, să-l trimită înapoi în România, s-a făcut chiar o teză de masterat pe acest subiect. De ce urmăreau să-l deporteze? Pentru că finanțase nazismul.

În 1946, opinia evreilor conta foarte mult în Statele Unite, având o influență foarte mare. Vânătoarea tuturor celor care lucraseră sau colaboraseră cu nazismul sau cu fascismul atinsese niște cote destul de mari.

Malaxa a fost acuzat — deși avocații lui au dovedit că nu s-a întâmplat — că a finanțat, prin fabrica de armament, Garda de Fier. Pe de altă parte, începuse să-și cumpere influență în anturajul regelui Carol al II-lea, apoi a continuat cu Garda de Fier și, ulterior, chiar cu Ana Pauker, oferindu-i cadouri foarte scumpe.

Tot timpul a încercat să cumpere influență politică, tocmai ca să reziste. Doar că și-a dat seama că nu va rezista și, în 1946, a plecat din țară. A ajuns la New York și, deși avea o avere impresionantă, și-a cheltuit-o pe avocați care nu erau deloc ieftini, încercând să scape de acuzațiile de nazism, care erau foarte serioase”, a spus Adriana Nica.