Dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie la SANADOR, a explicat într-un interviu acordat DC Medical și DC News cum brahiterapia, o tehnică modernă de tratament folosită frecvent în cancerul de prostată, joacă un rol esențial și în tratarea cancerelor ginecologice.
Aceasta a subliniat importanța personalizării tratamentului în funcție de stadiul bolii și de dorințele pacientei, mai ales în cazurile în care se dorește păstrarea fertilității. Combinarea radioterapiei interne cu alte terapii precum chimioterapia poate aduce rezultate de durată și șanse reale de vindecare.
„Brahiterapia, o metodă modernă de tratament în cazurile oncologice, este cunoscută mai ales în zona afecțiunilor oncologice masculine ale prostatei. Poate fi folosită această tehnică pentru tratarea cancerului în cazul femeilor?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Desigur. Cancerul ginecologic reprezintă o problemă de sănătate astăzi, iar brahiterapia este unul dintre instrumentele pe care le folosim adesea, atât pentru tratamentul cancerelor operate, cât și al celor neoperate.
Dacă vorbim despre un cancer de endometru, de cele mai multe ori, dacă există factori de risc după intervenția chirurgicală, trebuie să suplimentăm tratamentul cu iradiere internă, și anume brahiterapie. Dacă, de exemplu, avem cancere local avansate, folosim mai multe tipuri de tratament, precum agenții citostatici, chimioterapia, poate terapia țintită, și combinăm iradierea externă cu cea internă. Deci, depinde foarte mult și de localizare, dar și de tipul și stadializarea cancerului, precum și de tratamentele necesare.”, a explicat Dr. Beatrice Anghel.
Acestea se operează, se iradiază? Este suficientă excizia lor?
„Dacă sunt leziuni mici, excizia lor este suficientă. Ne uităm, însă, și după excizie, să nu existe un risc crescut ca acea leziune să revină. De cele mai multe ori, când se află diagnosticul premalign, imediat se alarmează o echipă de specialiști care se întrunește pentru a discuta cazul respectiv și a se asigura că pacienta nu se află pe acea „muchie de cuțit”, unde leziunea poate reveni. Dacă este cazul, bineînțeles, va fi urmărită mai atent sau poate chiar se va oferi tratament.
În cazul în care există o boală neoplazică, ați spus că, dacă este surprins cancerul într-un stadiu incipient, ar putea fi radiat local și nu mai necesită intervenție chirurgicală. Avem această opțiune: pentru un cancer incipient, dacă vorbim de cancerul de col uterin, acesta poate fi rezecat și poate nu mai este nevoie de alt tratament. Dar dacă această leziune apare, de exemplu, la o femeie aflată în perioada fertilă, care își dorește să procreeze, se poate face o excizie, o eliminare a tumorii, cu scopul de a păstra totuși colul pentru o viitoare sarcină. Se poate combina chimioterapia cu brahiterapia și se pot obține rezultate de durată, astfel încât pacienta să poată aduce pe lume un copil și, în același timp, să-și îndeplinească această dorință.
Bineînțeles, toate aceste lucruri se fac într-un mod personalizat, discutând cu pacienta, propunând avantajele, dar și riscurile care pot fi asociate procedurii.”, a spus Dr. Beatrice Anghel.