Dr. Oana Ciuhureanu, psiho-nutriţionist, demontează mitul celor 5 mese pe zi, dintre care 2 să fie gustări.
„Eu nu recomand niciodată. În primul rând, mi se pare o regulă mult prea generală. Sunt persoane care nu au mâncat niciodată micul dejun. Asta înseamnă nutriţia personalizată, că nu suntem toţi la fel. Suntem diferiţi, deci este important să discutăm cu pacientul şi să ştim despre el. Dacă un pacient nu a mâncat niciodată micul dejun, nu ai cum să îl obligi tu să o facă, să îi spui că trebuie să mănânce micul dejun.
Poţi să îi explici care sunt beneficiile, dar pe mine ca medic mă interesează ca pacientul să poată ţine acel regim alimentar. Asta înseamnă că el trebuie făcut cât mai aproape de stilul lui de viaţă, cel puţin iniţial, ca să putem merge pe o perioadă cât mai lungă.
Nu avem cum, la o persoană care mănâncă doar 2 mese pe zi, să băgăm 5 mese pe zi. Pentru că şansa să renunţe e foarte mare. În schimb, dacă pe parcurs o să înceapă să vadă rezultate şi o să facă şi sport şi fel de fel de activităţi care o să îl ajute la arderea caloriilor, e posibil să simtă nevoia de mic dejun, deci putem introduce atunci cele 3 mese.
Cu gustările nu sunt de acord tot timpul. Depinde cu cine colaborăm. Din punctul meu de vedere, corpul e ca o fabrică. Când am mâncat masa de prânz, el începe să îşi activeze sucurile gastrice, iar la o oră noi venim cu o alună sau ceva şi stricăm această digestie”, a declarat specialistul la Dr. Psy.