Conferința „Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025” desfășurată marți de către DC Media Group, a adus laolaltă experți din domeniul salubrității.
Unul dintre aceștia, Raul Pop, manager de proiecte Ecoteca, trage un semnal de alarmă asupra lipsei de inițiativă din ultimii ani, în ciuda implementării Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).
„Partea proastă este că dacă luăm discuția de astăzi și o suprapunem peste cea de anul trecut și peste cea de acum doi ani o să vedem că problemele sunt cam aceleași, cu excepția sistemului de garanție-returnare care este un fel de lebădă neagră în sistemul de reciclare al deșeurilor, în rest, întotdeauna ne-am plâns de lipsă de coordonare, lipsă investiții pe anumite bucăți din tot lanțul, cum ar fi tratarea mecano-biologică. Acolo avem o procedură de preinfingement deschisă pentru că noi ducem deșeuri la groapă fără să treacă prin acest proces, ceea ce înseamnă că în groapă continuă să fermenteze, emite metan și alte gaze cu efect de seră. Avem, în continuare, același nivel de 12%-13% reciclare din total pe care nu îl depășim din 2015. Ceva nu funcționează”, spune specialistul în gestionarea deșeurilor.
„Să coste mai mult deșeul neselectat și să fie gratis cel selectat. O metodă de presiune dar și de recompensă a cetățenilor” a spus gazda acestei dezbateri, jurnalistul Val Vâlcu.
„Poate fi o soluție dar gândiți-vă că avem vreo 3.278 de Unități Administrativ Teritoriale. Fiecare cu specificul ei, unele au încercat să se unifice în acele asociații de dezvoltare intercomunitară care operează aceste Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) la nivelul județului și chiar și acolo probabil că în momentul de față funcționează la capacitate maximă din toate aceste organizații județene probabil cinci. Sunt mulți factori, contează dacă în aceeași asociație sunt primari de aceeași culoare politică, contează și unde se află circul electoral, că dacă mergi pe un tarif nu e preferabil să înainte de alegeri”, a completat Raul Pop, manager programe Ecoteca.