Adolescence a devenit rapid unul dintre serialele importante despre psihologia copiilor. Povestea unui băiat de 13 ani, acuzat de o crimă, scoate la iveală un adevăr dureros: copiii noștri cresc sub presiunea social media, a așteptărilor nerealiste și a unei societăți în care părinții sunt tot mai absenți emoțional.

Dar de ce nu mai au copiii de azi limite? Psihologul și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir – care este, pe lângă profesionist, și mamă de adolescenți, a încercat să răspundă acestei întrebări în emisiunea Părinţi Prezenţi.

„Copiii poate aveau aceste caracteristici şi înainte, numai că mediul nu era atât de controlat, iar ei nu erau atât de supravegheaţi. Tind să cred că toate metodele acestea de educaţie, care sunt foarte constrângătoare la un moment dat şi foarte apăsătoare, în sensul că sunt monitorizaţi pe toate canalele, sunt ochi peste tot, dacă nu umani, electronici, îi face să devină imposibili din punctul nostru de vedere. Poate fi, în mod paradoxal, o direcţie în care construim. Odată ce i-am etichetat ca fiind imposibili, îi tratăm aşa şi ei devin imposibili.

Şi cred că diferenţa asta de percepţie, diferenţele dintre generaţii se simt mai mult ca niciodată. Pentru noi, ei pot fi imposibili pentru că sunt altfel, sunt foarte diferiţi de modalitatea noastră de a funcţiona. Este foarte greu să înţelegem, şi ne este foarte greu să îi controlăm.

În serial, copiii nu au fost catalogaţi doar ca „imposibili”, ci „imposibil de stăpânit”. De fapt, intenţia noastră ar fi ca noi să îi stăpânim pe ei, ceea ce până la urmă, la nivel uman, ar însemna că omul se zbate să iasă de sub această stăpânire. Îşi doreşte să se simtă special, ca şi cum are locul lui în lume.

Personajul principal, Jamie, la un moment dat, spunea că „oricine poate să facă asta, eu vreau să fiu altfel. Sunt eu mai special, sunt eu deosebit?”. Şi insista să afle care este percepţia psihologului, spre exemplu. Să vadă cum el este văzut de această doamnă, foarte frumoasă din punctul lui de vedere”, a declarat Ana-Maria Zamfir.