Dr. Florin Chirculescu a explicat care sunt cele două tipuri de lectură, dar şi ce aduc acestea cititorilor.
„Sunt două tipuri de lectură, cred eu. Cred că este lectura de loisir şi lectura la impuse. Eu o numesc, mai fiţos, lectură de necesitate. E greu, în momentul de faţă, să citeşti Balzac. Pentru un cititor din 2025, nu e cel mai simplu lucru. Dar cred că ai foarte multe de învăţat. Pe ăla l-aş trece la impuse. Sau la lectură de necesitate.
Sunt cărţi foarte mari poliţiste, grele, literatură foarte serioasă. Dar ambele genuri te îmbogăţesc cu ceva. Tu câştigi, cel care citeşti cartea. Măcar plăcerea de a fi citit seara, la o lumină mai moale”, a declarat dr. Florin Chirculescu la Anti Mit.
Dacă citeşti sub 10 cărţi pe an nu eşti cititor
„Apropo de mit, eu cred că nu se citea mult mai mult nici pe vremea noastră. Dacă stăm să calculăm… Noi avem impresia că se citea mult pentru că ne raportăm la oraşe mari. Nu ştiu ce era în târguri sau sate. Senzaţia mea e că numărul de cititori nu era mai mare în toată ţara. În statisticile europene suntem cu cea mai mică bară în graficele alea la citit, sub 10 cărţi pe an. Iar mie mi se pare că sub 10 cărţi pe an nu te face un cititor. Înseamnă mai puţin de una pe lună, adică mai puţin de 15 minute pe zi. Discutăm de orice fel de citit”, a declarat şi Bogdan Hrib.