În ediția de sâmbătă a emisiunii Anti-Mit, difuzată pe DC NewsTV, jurnalistul Val Vâlcu l-a avut invitat, alături de Bogdan Hrib, pe scriitorul Florin Chirculescu. Acesta din urmă a vorbit despre experineța cititorului și cea a publicului de film.
„Actul de a citi ficțiune, raportat la un film, este mai dinamic. E mai interactiv. Tu trebuie să ți imaginezi lucruri. Textul te duce unde vrea el și aici putem să discutăm foarte mult ce înseamnă, care este ponderea stilului în a atrage un cititor, care este ponderea plotului în a atrage și ce-i mai important.
Dar exact cum discutam înainte de emisiune, noi nu, nu există rețete. Dumneavoastră s-ar putea să vă placă personajele, lui s-ar putea să-i placă plotul, mie s-ar putea să-mi placă stilul. Nu există doi cititori la fel. Tu trebuie doar să le găsești niște strategii și tactici prin care să-i faci pe unii să vrea să citească, pofta de citit.
Cu fiică-mea au fost niște aventuri din astea. Ea ne vedea citind în casă și câteodată eram puțin enervat că nu citește. La vârsta ei, citeam cutare, ea nu citește. Asta nu știu, am ajuns în situația de a fi foarte bucuros când îmi spune că vrea o anumită carte. Deci nu mă mai interesează că nu citește exact ce aș dori eu, ci că dorește obiectul cății. Deși ea citește, are 20 de ani, adică citește de pe orice fel de mediu, dar nu își dorește cartea. Și-a creat acea chestie care mie mi se pare super mișto: să te bagi în pat seara, prinzi lampa, deschizi cartea și plonjezi în ceea ce ți oferă. Eu cred că atunci când lumea citește survin niște bogății mentale care se răspândesc în public într-un anume fel”, a mai spus Florin Chirculescu.