Matematica este printre disciplinele care dau cele mai multe bătăi de cap elevilor astăzi. Ei consideră această materie dificilă nu doar din cauza exercițiilor complexe cu care se întâlnesc pe parcursul anilor de școală dar și din relația rigidă cu profesorii.

Profesorul Flavian Georgescu, invitat la emisiunea Părinți Prezenți de pe DCNewsTV, a vorbit despre acest aspect sensibil care este totuși atât de actual.

„Din punctul meu de vedere, un copil, mai ales la o vârstă fragedă, învață matematica de dragul profesorului. Dacă profesorul vine cu zâmbetul pe buze, dacă profesorul te face să fii în barcă cu el atunci copilul va fi mai implicat.

Generațiile evoluează atât de rapid încât este foarte greu să faci un copil de 10 sau 15 ani să mai aibă încredere în tine, tu, care ai 35, 40, 50 sau poate chiar 60 de ani.

De multe ori, copilul vede adultul din fața sa ca pe cineva care nu este la curent cu tot ceea ce el știe – tehnologie, dispozitive, jocuri, aplicații și așa mai departe. Atunci copilul spune: Păi cum să îl mai cred eu pe omul ăsta?.

Noi trebuie, în primul rând, să ne conectăm cu elevul. Dacă vrem ca, pe termen lung, să fim ascultați de către el, trebuie să construim această conexiune. Trebuie să devenim prietenii copilului.

Atenție, prin prieteni nu înseamnă să-l apropiem atât de mult încât să creadă că poate face orice. Trebuie să existe o distanță între elevi și profesori. Copilul trebuie să ne respecte, dar și să ne aprecieze ca oameni, să ne vadă ca pe un model, ca pe un exemplu.

Este important să-i povestim anumite experiențe personale, astfel încât, în câteva cuvinte, să fim umani pentru el. În momentul în care îl câștigăm pe copil, în momentul în care îl avem de partea noastră, el ne va asculta, dintr-un motiv simplu: îi este drag de noi.

Acesta este un prim pas, un prim algoritm pe care trebuie să-l urmăm, mai ales dacă vrem să creștem copii olimpici, copii care să performeze.

Pentru mine, a performa nu înseamnă neapărat să câștige medalii la olimpiade internaționale, dar observ un procentaj extrem de mare de copii care nici măcar nu pot obține nota 5 la un examen de evaluare națională”, a conchis profesorul Flaviu Georgescu.