Dorin Cojocaru, președintele APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui a fost prezent la ediția de luni a emisiunii „Totul despre bani” unde a vorbit despre unele practici ale producătorilor de brânzeturi din România care nu ar fi tocmai pe gustul consumatorilor.

Unii producători de brânzeturi folosesc grăsimi vegetale precum cele de palmier pentru a reduce costurile. Este o practică care, în ciuda așteptărilor, nu este atât de nouă. Invitatul mărturisește că acest lucru se făcea inclusiv în urmă cu câteva decenii bune. Mai mult decât atât, piața neagră este mai mare decât ne-am fi așteptat.

„În epidemia de Covid am aflat cât de mare este piața neagră (de lactate) pentru că închizându-se HoReCa, fastfood-urile, restaurantele și pensiunile, mă sunau să mă întrebe și îi întrebam cât au și răspundeau 700 kilograme de brânză pe zi. Până acum unde ai vândut atât? Trebuie să trăiască toată lumea. Piața neagră are rolul ei în economie dar să nu depășească 30%.

Noi încă suntem mâncători de telemea proaspătă cu roșii. Cu roșii la 60 lei kilogramul, totuși… Noi nu avem o cultură a lactatelor, cum au italienii sau francezii. Eu dețin rețetele din arhivele statului român și în 1974 aveam peste 300 de varietăți de brânzeturi. Să știți că și atunci se făceau fake-uri, brâznă cu grăsime vegetală, de palmier și așa mai departe. Nu eram noi buricul pământului. Atunci, în funcție de ce dicta partidul unic se consuma.

În 2015 am inițiat consacrate românești la Ministerul Agriculturii. Românii au o partea de lactate tradițională: burduful, brânzeturile în coajă de brad și așa mai departe. Multe fabrici începuseră să facă pe sistemul industrial. Atunci, am vorbit cu ministrul și să separăm lucrurile. Cei care produc manufacturier să fie produs tradițional atestat dar nu mai puțin de 400 kilograme pe zi, să fie sursa de materie primă în gospodărie sau în județul lui. Iar partea de industrial să creăm posibilitatea de a crea produse cu specific românesc dar pe industrial. Am făcut rețetele consacrate românești. Burduful era pe vremea lui Ceaușescu de categoria A, cu 100% lapte de oaie, cum laptele de oaie nu prea mai este… Am văzut și burduf de vacă, nu există așa ceva. Burduful trebuie să fie din lapte de oaie”, spune Dorin Cojocaru, președintele APRIL.