Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost prezent la conferința „HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”, organizată de DC Media Group, în cursul zilei de marți, 25 februarie.

„Pe zona de prevenție vă gândiți cumva și în dezvoltarea programelor de screening, a sistemului care există în momentul actual? Cum vedeți rolul companiilor farmaceutice în dialogul cu dvs., ca autorități, pentru a depăși provocările? (n.r. din domeniul sănătății)”, a fost întrebarea Nonei Chiriac, Market Access and Public Affairs Head la Novartis.

Alexandru Rafila a subliniat importanța extinderii programelor de screening și a consolidării prevenției în sistemul de sănătate, menționând că deja există inițiative pentru cele mai frecvente tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

De asemenea, el a evidențiat necesitatea dezvoltării unei strategii naționale pentru bolile cerebrovasculare și a integrării serviciilor preventive în activitatea medicilor de familie.

„Există deja programe de screening, pentru cancer sunt operaționalizate patru dintre cancerele care sunt cele mai frecvente. Există zona bolilor cardiovasculare unde e același lucru. Sper că, dacă reușim să lansăm într-un timp scurt Strategia Națională pentru bolile cerebrovasculare, o să putem să facem același lucru.

Plata pe performanță trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de medici, iar pachetul de servicii medicale preventive trebuie să fie o componentă esențială din activitatea medicilor de familie. Sigur, putem face screening și în altă parte, în serviciile ambulatorii, de exemplu.

Dar educația – și aici avem nevoie de parteneriatul cu societățile profesionale ale medicilor de familie – e absolut necesară. Toată această schimbare a filosofiei de la trimiterea pacienților către alte structuri sanitare la consultație, prescripție, monitorizare și servicii medicale prevenite ale pacientului este un proces.

Nu se poate obține doar printr-o decizie de natură administrativă. Aici trebuie să mai insistăm, împreună cu Casa (Națională de Asigurări de Sănătate) care are și mecanismele financiare la îndemână pentru a face acest lucru stimulativ.

Există deschidere și m-aș bucura să avem întâlniri care să nu se refere doar la listele de medicamente compensate și gratuite și să abordăm și alte aspecte care sunt în folosul sistemului de sănătate și exemple de bună practică din alte țări pe care, poate, dvs. le-ați dezvoltat, ca ele să fie implementate și în România.”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.