Ministra palestiniană de Externe, Varsen Aghabekian, a denunţat marţi, la Geneva, în faţa Consiliului Drepturilor Omului al ONU, înaintarea actuală a forţelor israeliene în Cisiordania şi evacuarea palestinienilor, după „genocidul cu sânge rece din Gaza”, informează EFE, citată de Agerpres.
„În Cisiordania continuă asasinatele sumare şi detenţiile arbitrare. Colonizarea creşte şi continuă să submineze puţinul teritoriul palestinian rămas, cu atacuri ale ocupanţilor împotriva cetăţenilor nevinovaţi”, a declarat Varsen Aghabekian în timpul întâlnirii la nivel înalt a Consiliului care se desfăşoară în această săptămână.
În acelaşi timp, „peste 40.000 de palestinieni au fost strămutaţi în mod forţat din tabere de refugiaţi” precum Jenin şi Tulkarem, unde are loc cea mai mare evacuare forţată din ultimele decenii, a afirmat ea.
Aghabekian a acuzat, de asemenea, Israelul de „exacerbarea iudaizării” şi pentru faptul că atacă locurile sfinte din Ierusalim, unde palestinienii „nu au acces la moscheile sau bisericile lor”.
Oficialii palestinieni refuză orice idee de strămutare a populației din Gaza
În Fâşia Gaza, a amintit Aghabekian, 180.000 de persoane au murit sau au fost rănite, majoritatea femei şi copii, în timp ce două milioane de palestinieni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi trăiesc riscând „foamete, boli şi moarte sub presiunea ocupaţiei, spitalele şi şcolile fiind distruse”.
„Lista crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în ultimii 58 de ani nu face decât să se înrăutăţească în absenţa oricărei asumări a răspunderii. Respingem şi condamnăm categoric orice încercare de strămutare a poporului nostru şi de joacă cu destinul său”, a adăugat ea.
Aghabekian a respins, de asemenea, încercările de interzicere a activităţilor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) şi a mulţumit „statelor care au rezistat cu curaj în faţa maşinăriei de distrugere cu o poziţie morală şi juridică clară, condamnând crimele împotriva femeilor şi a copiilor” şi aducând atacurile israeliene în faţa instanţelor judiciare internaţionale.
„Trebuie să facem dreptate copiilor, femeilor ucise, familiilor şterse. Statul palestinian cere ca dreptul internaţional să fie respectat şi să colaboreze cu instituţiile internaţionale pentru a realiza pacea şi justiţia”, a conchis ministra palestiniană de Externe.