Comisia Europeană va propune exceptarea de la taxa pe carbon pentru majoritatea companiilor acoperite de schemă, deoarece ele produc doar 1% din emisiile din schemă, se arată într-un proiect de propunere al Executivului comunitar consultat de Reuters.

Majoritatea importatorilor exceptaţi sunt companii mici şi mijlocii, sau consumatori individuali. „Pentru aceşti importatori, povara administrativă pentru a respecta prevederile reglementării depăşeşte semnificativ beneficiile de mediu”, se arată în document.

Propunerea ar urma să fie prezentată săptămâna aceasta, ca parte a pachetului de măsuri pentru reducerea birocraţiei pentru afaceri, şi va permite reducerea drastică a numărului celor 200.000 de companii care importă mărfuri eligibile şi plătesc taxa pe carbon.

Propunerea vizează schimbarea taxa pe carbon, instituită prin mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), pentru a se aplica doar firmelor care importă mărfuri peste pragul de 50 de tone pe an.

„Un astfel de prag care reflectă intensitatea medie a emisiilor volumului bunurilor importate CBAM va sprijini mai bine obiectivele climatice ale CBAM. Pragul stabilit la un nivel de 50 de tone pe an va excepta majoritatea importatorilor de la obligaţiile acestei reglementări”, se arată în propunerea Executivului comunitar.

Şi Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă, zero emisii nete şi creştere curată, anunţa luna această că Executivul comunitar ar putea lua în considerare reducerea taxei pe carbon la doar 20% din companii acoperite de schemă, deoarece ele sunt responsabile pentru aproape toate emisiile implicate.

În ultima perioadă Executivul comunitar a încercat să atenueze povara asupra afacerilor din cele 27 de state membre UE, iar nouă măsură ar putea excepta zeci de mii de companii de taxa pe carbon, instituită prin mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM). De la 1 ianuarie 2026, CBAM va impune costuri la graniţa UE pentru emisiile de CO2 încorporate în cimentul, aluminiul, oţelul şi alte bunuri importate.

Analiza Comisiei arată că aproape toate emisiile acoperite de mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră – 97% – sunt produse de doar 20% din companiile din schemă, a explicat Wopke Hoekstra. Acesta a adăugat: „Deci nu ar fi ceva inteligent să scutim aproximativ 80% din companii de povara sarcinii administrative? După părerea mea, ar fi”.

Simplificarea ar urma să facă industriile locale mai competitive, Bruxelles-ul încercând să răspundă la promisiunile preşedintelui american Donald Trump de reducere a reglementării.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, susţine că propunerile de simplificare nu vor slăbi angajamentele Europei legate de climă.

Conform actualelor reglementări, numai în Germania 20.000 de companii care importă mărfuri eligibile vor trebui să plătească taxa pe carbon, conform estimărilor din industrie.

Importatorii din Europa ar urma să transfere costul CO2 către furnizorii din întreaga lume. Taxa a fost intens criticată de partenerii comerciali, inclusiv China, Africa de Sud şi Brazilia, care susţin că ar penaliza economiile în curs de dezvoltare.