De 20 de ani, Helena Țiburcă trăiește în România, într-un sat din Bihor, unde își gestionează o mică fermă și împărtășește online poveștile din viața sa.
Ceea ce părea imposibil pentru mulți, s-a transformat într-o alegere fericită pentru această americană care a renunțat la viața agitată din Statele Unite pentru o existență mai liniștită la țară. Cum a ajuns să trăiască în România și ce diferențe simte între cele două lumi, aflați chiar de la ea.
Motivul pentru care Helena a ales România
Povestea Helenei începe în 2004, când părinții ei au auzit pentru prima dată de România, care se afla într-o perioadă mai dificilă, cu multe nevoi. După o scurtă vizită, părinții ei au decis că vor să contribuie activ la schimbare, iar în scurt timp au pus bazele unei fundații umanitare și de voluntariat în România.
„Cam în 2004, mi se pare, părinții mei au auzit de România și pe atunci era într-o altă stare. Dar erau foarte mulți bebeluși în spitalul de copii, erau abandonați și am venit într-o scurtă vizită și când am văzut nevoia de ajutor, părinții mei s-au decis că peste un an urma să ne mutăm în România de tot și să înceapă o fundație umanitară și de voluntariat. Deci așa am ajuns și acum sunt aici de 20 de ani”, spune ea.
Diferențele dintre viața în Statele Unite și în România
Deși Helena călătorește anual înapoi în Statele Unite, s-a îndrăgostit de România și de oamenii din această țară. Unul dintre principalele motive pentru care a rămas aici este stilul de viață mai autentic.
„Mereu m-am dus înapoi în State în fiecare an, câteva săptămâni sau luni. Dar după ce l-am cunoscut pe soțul meu, i-am adorat familia, mi-am făcut foarte mulți prieteni aici și îmi place stilul de viață foarte mult. Îmi place că e mai calm, lumea vorbește mult mai profund și mult mai mult, își fac timp pentru familie. Îmi place foarte mult chestia asta. Ne simțim foarte bine aici.
N-aș zice că în America sunt oameni falși, dar sunt oameni pe grabă. Toată lumea are un program super încărcat, copiii sunt la trei sporturi, școala ține până la 3-4 și toată lumea are program și după lucru. Aici lumea își face timp. Când vine o prietenă la noi sau o familie, nu vin doar pentru cină, ci vin și stau până la 10-11 seara. Uneori mai trebuie să zicem că trebuie să culcăm copiii. Și îmi place tradiția că lumea zice că trebuie să plece și stăm la ușă încă jumătate de oră și mai povestim”, spune entuziasmată.
Viața în sat vs. viața în orașele din Statele Unite
Helena povestește despre un alt contrast semnificativ între România și America: viața în orașele din SUA se caracterizează printr-o dependență puternică de mașini.
„Un lucru în orașele din România e că toată lumea se plimbă. De unde sunt eu, toată lumea are o mașină și dacă vrei să ajungi la cel mai apropiat magazin, e la 15 minute distanță cu mașina. Aici toată lumea merge pe jos, se duce cu bicicleta, deci asta e o diferență foarte mare”, explică aceasta.
Alimentația și prețurile din România, mai accesibile decât în Statele Unite
Un alt aspect care a făcut-o pe Helena să aprecieze România este costul vieții, în special la capitolul alimente.
„Prețurile sunt foarte diferite, fructele și legumele din state sunt cam de 4-5 ori mai scumpe ca cele de aici, standardele de sănătate, când vine vorba de mâncare, sunt foarte diferite, deci sunt tot feluri de diferențe”, mai spune ea.
Helena Țiburcă, devenită cunoscută pe rețelele de socializare, continuă să împărtășească online experiențele ei din România, realizând comparații între stilul de viață din Statele Unite și cel din satul bihorean.