Candidaturile Dianei Șoșoacă și a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale rămân incerte, după decizia luată de CCR în luna octombrie, prin care înscrierea președintei SOS în cursa electorală a fost respinsă.

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră” de la DC News și DC News TV, analistul politic Bogdan Chirieac și președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, au dezbătut, printre altele, subiectul candidaturilor celor doi la alegerile prezidențiale programate în luna mai.

Mugur Ciuvică a atras atenția asupra faptului că a fost printre puținii critici ai fostului președinte Traian Băsescu, dovedit colaborator al Securității, dar cetățenii români l-au votat în două rânduri pe acesta. Prin intermediul acestui exemplu, președintele GIP atenționează românii înaintea desfășurării primului tur al alegerilor prezidențiale.

În dialog cu Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică a declarat că ar respinge candidatura Dianei Șoșoacă, respectiv pe cea a lui Călin Georgescu la președinție, motivând decizia Curții Constituționale a României din octombrie 2024, care i-a respins candidatura președintei SOS.

Motivele invocate de CCR în urmă cu patru luni au fost bazate pe convingerile Dianei Șoșoacă, care nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, punând în pericol apartenența României la UE și NATO.

„Eu în 2004 spuneam… Eram destul de singur atunci, după s-a mai adunat multă lume. Spuneam că Traian Băsescu e toxic și că e securist, turnător la Securitate. Lumea a zis: Nu, nu, nu! Lasă așa! Îl votăm ca să nu plecăm în Congo…Acum vin georgiștii din Congo ca să ne aducă democrația, ceea ce e absolut logic și normal.

De Nicușor Dan am zis că e nenorocire ce a făcut patru ani în București, iar bucureștenii l-au votat cu peste 40%… Să fie sănătoși! Trăim în București, vedem ce se întâmplă.

Cu Georgescu la fel. Dacă aș lua eu hotărârea, pornind de la ce a făcut Curtea Constituțională a României toamna trecută, i-aș interzice candidatura în continuare. Și lui și lui Șoșoacă. Pentru motivele emise de CCR. Ideea CCR-ului când a interzis-o pe Șoșoacă a fost că ea candidează practic împotriva Constituției.

Iar Președintele României are principala datorie să apere Constituția. Asta care e! Nu poți să participi la alegerile prezidențiale împotriva Constituției. Tratatele noastre cu UE, cu NATO sunt parte din Constituție. Sunt prevăzute în Constituția României. Nu ai cum să candidezi împotriva Constituției. Tu, ca Președinte, nu ai nicio posibilitate să modifici Constituția. Absolut nimic!

Tu, ca Președinte, nu poți să inițiezi nici măcar modificarea Constituției! A încercat Băsescu și n-a putut! Modificarea se face doar în Parlament, cu 66%, și după aceea, e validată de popor prin referendum. În această procedură, Președintele n-are niciun rol. El nu poate să inițieze modificarea, ci Parlamentul.

La parlamentare, poate veni un partid care să spună: Noi candidăm ca să modificăm Constituția și să facem o gubernie. Nu poate fi interzis partidul ăla. Dacă obține 66% din voturi, poate să modifice Constituția și să facă România o gubernie. Deci partidul poate să candideze împotriva Constituției la alegerile parlamentare, dar la prezidențiale n-ai cum, că e ilogic.

Ăsta a fost motivul pentru care au scos-o pe Șoșoacă. Ea a zis: UE afară, NATO afară!… Nu se poate pe Constituția asta! Pentru fix acele motive, eu cred că onorabila CCR n-ar avea cum să le permită candidatura celor doi – Șoșoacă și Georgescu. Nu știu ce o să facă CCR, să fie sănătoasă! Vom vedea.” – Mugur Ciuvică.

Analistul politic Bogdan Chirieac a oferit o ipoteză în acest caz: aceea că, de această dată, Curtea Constituțională a României le vor permite – atât Dianei Șoșoacă, cât și lui Călin Georgescu – să candideze la alegerile prezidențiale.

„Nu o să le mai interzică candidatura. A scris și Elon Musk pe X că Georgescu, în prima zi la Cotroceni, va desființa rețeaua Soros. Că o știe, că o cunoaște, iar Musk a spus că România merită să aibă propria independență (suveranitate). A fost delir, a fost bucurie.” – Bogdan Chirieac.

Citește și: Societatea românească trece printr-o perioadă delicată. Mugur Ciuvică: E o demență care bântuie

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai.

Actualii candidați la alegerile prezidențiale

  • Nicușor Dan, candidat independent, susținut de PMP și Forța Dreptei;
  • Elena Lasconi, candidat din partea USR;
  • Crin Antonescu, candidat din partea coaliției PSD-PNL-UDMR;
  • Călin Georgescu, candidat independent;
  • Daniel Funeriu, candidat independent;
  • Victor Ponta, candidat independent;
  • *Diana Șoșoacă, candidat din partea SOS (candidatura din octombrie 2024 a fost respinsă de CCR).