Preşedintele american Donald Trump l-a catalogat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept un „dictator” şi l-a avertizat pe acesta „să se mişte repede”, pentru că altfel riscă să rămână fără ţară, consemnează agenţiile internaţionale de presă.

„Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede sau va rămâne fără ţară”, a scris Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

„Ador Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică”, a adăugat preşedintele american.

Mai devreme, Zelenski l-a acuzat pe Trump că trăieşte într-o „bulă de dezinformare rusă”, reacţie venită după ce preşedintele american i-a reproşat omologului său ucrainean că a preferat să poarte un război cu Rusia în loc să încerce să ajungă la o înţelegere cu aceasta.

De asemenea, Zelenski şi-a manifestat nemulţumirea că Trump a iniţiat cu preşedintele rus Vladimir Putin discuţii pentru soluţionare războiului provocat de invazia rusă, fără a implica în aceste discuţii Kievul şi aliaţii europeni.

„Astăzi am auzit ‘oh, nu am fost invitaţi’. Ei bine, aţi fost acolo trei ani. Ar fi trebuit să-i puneţi capăt acum trei ani. Nu ar fi trebuit niciodată să-l începeţi”, i-a replicat Trump.

„Un actor de comedie cu succes modest, Volodimir Zelenski a convins SUA să cheltuie 350 de miliarde de dolari pentru a se angaja într-un război care nu putea fi câştigat, care niciodată nu ar fi trebuit să înceapă, dar un război pe care el, fără Statele Unite şi TRUMP, nu va putea niciodată să-l soluţioneze”, a mai acuzat preşedintele american, exagerând valoarea ajutorului oferit Ucrainei de SUA în acest război.

Trump a criticat şi lipsa alegerilor în Ucraina, interzise în virtutea legii marţiale decretate de Zelenski după invazia rusă. Trump a susţinut că Zelenski ar fi ajuns la o popularitate de numai 4%, procent contrazis de un sondaj publicat imediat apoi de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS), care indică o cotă de încredere de 57% pentru preşedintele ucrainean.

Acesta din urmă a mai declarat miercuri că omologul său american încearcă să-l determine să cedeze Statelor Unite jumătate din resursele naturale ale Ucrainei. Această împărţire a resurselor, considerată de Trump o compensaţie pentru ajutorul economic şi militar oferit până în prezent Ucrainei de către SUA în războiul cu Rusia, a fost de asemenea discutată de Zelenski cu vicepreşedintele american J.D. Vance la Conferinţa de Securitate de la Munchen, dar preşedintele ucrainean a refuzat să semneze proiectul de acord propus acolo de Washington.

”Nu pot să-mi vând ţara”, a spus miercuri mai devreme Zelenski în faţa presei, precizând că propunerea americană pentru împărţirea resurselor ucrainene de metale rare (pământuri rare), petrol şi gaze nu cuprindea nicio menţiune cu privire la solicitările Kievului privind garanţiile de securitate şi continuarea asistenţei militare americane.

„Documentul nu era clar, era clar un singur lucru, că trebuie să dăm 50% din tot ce era specificat în document”, a explicat Zelenski la o conferinţă de presă.

El a respins de asemenea cifrele avansate de Trump asupra ajutorului american. Potrivit lui Zelenski, asistenţa militară directă oferită Ucrainei de SUA de la începutul războiului cu Rusia este estimată la circa 67 de miliarde de dolari, la care se adaugă o asistenţă financiară de circa 31,5 miliarde de dolari.

Congresul SUA a aprobat în mandatul fostului preşedinte american Joe Biden în total circa 174 miliarde de dolari ca ajutor militar şi economic pentru Ucraina, dar o parte din această sumă acoperă costurile înlocuirii armelor şi muniţiilor furnizate Ucrainei direct din stocurile armatei americane.