În ultima ediție a emisiunii Cultura pentru toți, transmisă pe DCNewsTV, criticul literar Daniel Cristea-Enache, alături de scriitorul Flaviu George Predescu, au vorbit despre un important autor care, în memoriile lui, vorbește despre măsurile coercitive aplicate de sistemul comunist disidenților până în ultimii ani ai acestei perioade nefaste din istoria națională.

Cei doi au vorbit despre cartea Bilet de ieșire, scrisă de Petre Mihai Băcanu.

„În cartea aceasta, apărută la editura Vremea găsim foarte multe informații factuale despre ce s-a întâmplat în regimul dinainte de 1989 și, de asemenea, ce a trăit Petre Mihai Băcanu în acel an de închisoare comunistă.

În anul Revoluției, acești oameni erau torturați și fizic, și psihic, de către temniceri, de către anchetatori. Chiar anul de final al epocii Nicolae Ceaușescu, deja era Gorbaciov la putere de câțiva ani, Perestroika… deja bătea vântul de libertate prin toată Europa de Est, iar oamenii aceștia, opozanții lui Nicolae Ceaușescu și ai regimului, erau torturați în închisoare în 1989, ca și cum am fi fost la începuturile instalării comunismului în România, cum a fost în anii 50.

Era această perversitate a regimului, fiindcă Ceaușescu decretase și spunea tuturor jurnaliștilor occidentali că în România nu mai există deținuți politici. Aceștia erau niște deținuți politici, dar ei îi făceau deținuți de ordin penal. Adică îi acuzau că au vândut mașini, că au făcut speculă… Atunci, ei converteau această opoziție politică într-un delict penal, și acești oameni urmau să facă închisoare.

Băcanu fiindcă a făcut speculă cu mașini, un coleg al lui, că a violat și așa mai departe. Și, din fericire, pentru Băcanu și pentru colegii lui, dacă nu venea revoluția, viața lor ar fi intrat într-o fază urâtă sau chiar s-ar fi încheiat într-un mod foarte tragic”, spune Daniel Cristea-Enache.