Într-un interviu alături de jurnalistul Val Vâlcu, Dr. Mihai Dobra și Dr. Adrian Dijmărescu au vorbit despre sănătatea renală, incluzând tumorile și chisturile renale, diagnosticul rapid și corect, rolul ecografiei, simptomele unui chist renal, dar și importanța tomografiei computerizate și rezonanței magnetice în evaluarea acestora.

„Când spunem că e un chist, cel mai probabil avem parte de o ecografie, deci, practic, pacientul și-a făcut o ecografie, ultrasonografie, cu prilejul căreia putem încadra chistul de la „stai liniștit, este un chist simplu, îl urmărim” în contextul în care el devine un chist complicat. Chiar și chistul simplu poate să aibă niște componente: un chist hemoragic, conținut proteic, un chist suprainfectat. Acel chist simplu, deci fără conduită oncologică malignă, e bine… avem o stadializare a chisturilor ecografică.

Deci, noi suntem la baza ecografiei de diagnostic, încă nu ne-am dus la imagistica de înaltă performanță, ne bazăm doar pe ecografie, o scară care se numește Bosniac și încadrează chisturile de la acel chist care, „stai liniștit, este doar un chist”, până la tumorile chistice.

Aceste chisturi, că sunt cele simple—Bosniac 1, 2, 2F, de urmărit 3, respectiv 4—sau tumorile chistice, sunt descoperiri incidentale în cadrul unui examen clinic și cu ultrasonografie, cu ecografie de aparat urinar. În anumite circumstanțe, deja de la chistul Bosniac 2, 2F, avem necesitatea imperioasă de a urmări chisturile conform unui protocol clar, ecografic. Dacă avem anumite dubii, trebuie să trecem la o investigație de înaltă performanță, adică tomografia cu substanță de contrast sau IRM-ul abdomenului.”, a explicat Dr. Mihai Dobra.

Dr. Adrian Dijmărescu a explicat cum se completează diagnosticul chisturilor renale cu ajutorul ecografiei, tomografiei computerizate și rezonanței magnetice.

„Practic, când vorbim de imagistica oricărei patologii, în cazul de față patologiei renale, vorbim de examinări care sunt de primă intenție, cele mai la îndemână, cele mai ieftine, cele mai rapide și ușor realizabile, în cazul de față ecografia, ulterior vorbind despre examinări gold standard sau de elecție în diagnosticul patologiei renale. Și aici vorbim, în mare parte, de tomografie computerizată. Bineînțeles, un chist descoperit ecografic se caracterizează superior prin tomografie computerizată sau prin rezonanță magnetică. Ambele nu sunt niște metode care sunt antagoniste. Sunt, practic, niște metode complementare. Dacă, în cazul unui chist, examinarea CT nu ne aduce toate informațiile dorite, putem să completăm acel chist cu rezonanță magnetică și viceversa. Dacă, incidental, la o examinare IREM abdominală făcută pentru colegist ficat pancreas, nu pentru rinichi, descoperim un chist renal care, prin rezonanță magnetică, nu obținem cele mai concludente informații, putem să-l completăm cu o tomografie computerizată cu contrast și, astfel, având două metode imagistice, putem să-l încadrăm clar în clasificarea Bosniac.”, a completat Dr. Adrian Dijmărescu.