Inteligența Artificială revoluționează tehnologia și automatizarea, dar are limite evidente, neputând reproduce anumite caracteristici umane.

Într-o lume în care lucrurile se schimbă extrem de rapid și componentele AI-ului încep să se dezvolte tot mai mult, se nasc diverse întrebări referitoare la meseriile viitorului.

În cadrul cele mai recente ediții Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro de la DC News și DC News TV, Loredana Iriciuc a discutat cu Petruț Rizea, învățător și psiholog, despre schimbările provocate de evoluția tehnologiilor și noile meserii pe care copiii de astăzi le vor practica în viitor.

Petruț Rizea a subliniat faptul că tehnologia și inteligența artificială pot transforma profesiile și interacțiunile umane. Totuși, chiar dacă recunoaște beneficiile AI în ușurarea muncii și economisirea de resurse, el pune în lumină îngrijorarea față de dezvoltarea acestei ramuri – un lucru deja dezbătut tot mai des în ultima vreme – implicit pierderea autenticitații și a componentei umane esențiale în diverse domenii de activitate.

Cu toate acestea, spune Rizea, limitele AI se observă în special atunci când vine vorba despre reproducerea elementelor ce țin de emoție și trăiri umane.

Citește și: Amenzi usturătoare pentru încălcarea Regulamentului UE privind Inteligența Artificială. Până la ce valoare ajung sancțiunile

„Încă de când aveam 6-7 ani deja mă gândeam că o să vedem mașini sau autobuze zburătoare… și nu mai e mult! Dar nu m-aș fi gândit că o să ajungem în perioada în care inteligența artificială să pună în pericol, cumva, aceste meserii, profesii pe care le avem astăzi.

M-am gândit cu puțină îngrijorare către viitor pentru că văd și există tendința aceasta de a suplini partea de interacțiune umană cu acțiunea robotizată. Ceea ce nu știu în ce măsură o să reușească să facă AI-ul… Dar eu cred că e esențial, trebuie să existe, indiferent de gradul de digitalizare, de robotizare. Trebuie să existe componenta aceasta de interacțiune umană care face totul autentic.

Un AI… nu știu cât de autentic poate să redea un conținut anume. Poate să ușureze munca pe care o face omul, să câștige din timp, resurse, energie, dar amprenta aceea care lipsește și pe care o vei simți 100% e cea umană.

Eu o văd în fotografii… Îmi dau seama imediat când e vorba despre o fotografie realizată cu AI și când e vorba despre o fotografie reală. Așezarea elementelor, proporțiile, zâmbetele de pe fețele oamenilor de acolo, trăsăturile faciale… imediat trădează! Acest AI nu e așa cum ne imaginăm noi de fin în realizarea acestor caracteristici – valori până la urmă!” – Petruț Rizea.