Luca Niculescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a fost prezent în platoul DC News unde a vorbit despre aderarea României la această organizație, estimată la sfârșitul lui 2026.
Pe lângă sprijinul de care țara va beneficia, un amănunt puțin discutat despre particularitățile acestei organizații care unește pe plan economic 38 de state, este reducerea birocrației. Invitatul interviurilor DCNews a dat și câteva exemple în legătură cu acest amănunt.
„Unul dintre principalele domenii de care se ocupă (OCDE) este buna guvernare. Deci, o bună guvernare înseamnă mai puțină birocrație sau o birocrație mai eficientă.
Mă uit la toate statele care au intrat înaintea noastră. Am o listă cu ultimele șase-șapte care au intrat când deja organizația era foarte complexă și văd că peste tot a fost o reducere a birocrației. Văd că s-au simplificat lucrurile. Văd că au apărut unele instituții de care era nevoie. De exemplu, Chile, o țară care a dat în urmă cu mai bine de 10 ani, a înființat un minister al mediului. Nu exista Ministerul Mediului în Chile. Deci, se taie acolo unde este nevoie și se adaugă acolo unde este nevoie”, a spus secretarul de stat.
Luca Niculescu a explicat și care sunt costurile pentru aderarea la OCDE.
„Cum se finanțează, plătești o taxă? Generează venituri ca la Uniunea Europeană” întreabă gazda emisiunii, jurnalistul Val Vâlcu.
„OCDE nu e o organizație care dă bani, dar aș spune că te învață cum să faci bani. Se finanțează prin contribuția statelor membre, care nu se compară cu sumele plătite sau primite de la Uniunea Europeană. Noi, în clipa de față, plătim undeva între 3 și 4 milioane de euro pe an, care este contribuția noastră pentru procesul de aderare. Este costul procesului de aderare și, după aceea, costul contribuției noastre va fi în funcție de produsul intern brut, de populație. Probabil va fi tot cam pe acolo, dar aceasta este contribuția fixă. După aceea, există contribuții voluntare, unde un stat plătește contribuții dacă vrea să-și dezvolte, dacă este interesat de studii sau de politici într-un anume domeniu. De exemplu, mă interesează ceva specific în sănătate, în educație, în economie, pot să vin cu o contribuție pentru a avea un studiu special pe acest domeniu din partea unui departament al OECD.
Dar aș spune că primești mult, mult mai mult decât dai. Deja faptul că noi acum suntem implicați în studiul economic al OECD, care este un document pe care OECD-ul îl realizează la fiecare doi ani pentru fiecare stat membru și care oferă o radiografie excepțională a felului în care funcționează statul respectiv. Am fi dat, nu știu cât, până acum câțiva ani să avem parte de acest studiu. Noi, acum, îl primim automat la fiecare doi ani. Este realizat acest studiu și îl primesc și investitorii, cei care sunt interesați”, a conchis Luca Niculescu.