Cu ocazia participării sale la Intevirule DCNews, ex-ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga, a făcut o radiografie a situației țărilor din estul blocului comunitar, și cum sunt privite acestea de la Bruxelles.
În această perspectivă este luată în calcul și România, iar în ceea ce privește fluxul de bani reprezentați prin multitudinea de programe europene, acestea se vor opri atunci când alte țări vor intra în Uniunea Europeană, spune ambasadorul, iar dezvoltarea se va concentra în acele direcții.
„Părerea mea e că datoria europenilor este să finalizeze cât mai repede acest proces de integrare a Balcanilor de Vest în structurile europene și euroatlantice, astfel încât acești cetățeni europeni să beneficieze, ca și noi, de toate beneficiile care decurg din apartenența la UE și NATO: securitate, prosperitate, predictibilitate și așa mai departe. Ei aparțin Europei cultural și istoric, prin urmare cred că ar trebui făcut mai mult, cel puțin pentru a aduce în atenția decidenților politici din țările membre această problematică.
„În momentul în care aderă noi membri, fondurile pentru dezvoltare, pentru infrastructură se mută către aceștia. Deci noi mai avem de câștigat până prin 2030”, spune gazda emmisiunii, jurnalistul Val Vâlcu.
„Eu cred că ar fi trebuit să ne pregătim cu toții, nu doar noi, ci și Polonia și alte state din Europa Centrală și de Est, pentru momentul în care fondurile europene nu vor fi în aceeași măsură ca acum, disponibile pentru economiile noastre. Unul dintre motive fiind tocmai acesta, fondurile se vor direcționa către alte regiuni care sunt rămase în urmă.
Ovidiu Dranga a explicat și ce ar putea reprezenta o sursă de venituri externe pentru a susține dezvoltarea continuă a țării.
„Va trebui să găsim alternative sau să diversificăm parteneriatele cu state de unde poate să vină o finanțare ulterioară.
Japonia e unul dintre partenerii cu care putem discuta așa ceva și se discută deja. Cel puțin asta am încurajat și am facilitat când am fost la Tokyo. S-a și semnat un acord între JB Banca Japoneză de Dezvoltare și Exim Bank în 2023, în marja vizitei președintelui la Tokyo, pentru emiterea, printre altele, de obligațiuni Samurai. E vorba de Samurai Bonds, care înseamnă o încredere a investitorilor japonezi în sistemul financiar românesc, ceea ce e un lucru de salutat.
Finanțarea poate să vină din mai multe zone și trebuie să vină, pentru că România e o țară cu o economie în expansiune, o economie în dezvoltare. Chiar dacă au apărut în ultima perioadă anumite încetiniri, e o zonă care atrage investițiile și mai ales e o zonă în care vom asista în următorii ani, după încheierea, sper cât mai curând, a războiului din Ucraina, la efortul de reconstrucție a Ucrainei, care plasează România într-o poziție foarte avantajoasă.
Ultimele cifre care s-au vehiculat depășesc 500 de miliarde de euro care vor fi necesari pentru reconstrucția Ucrainei. România e o țară foarte bine plasată din acest punct de vedere, nu doar ca poziție geografică. Avem o economie care ne permite să devenim un hub regional pentru reconstrucția în Ucraina, sigur, în colaborare cu alte state din regiune și cu state care nu au graniță cu Ucraina”, a mai spus fostul ambasador.