În cursul zilei de luni, 10 februarie, Noua Zeelandă și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la faptul că prim-ministrul Insulelor Cook va călători în China în această săptămână pentru a semna acorduri, fără a consulta corespunzător Wellingtonul, în ciuda legăturilor constituționale dintre cele două națiuni.
Insulele Cook sunt o zonă insulară situată în Pacificul de Sud, asociată ca stat liber cu Noua Zeelandă. Cea din urmă a devenit tot mai precaută față de prezența în creștere a Chinei în regiunea Pacificului și față de posibilele amenințări pe care aceasta le-ar putea adresa securității naționale a țării, potrivit Reuters.
Acest subiect a fost abordat și de jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul Interviurilor DC News. În dialog cu fostul ambasador al României în Polonia (2013-2021) și Japonia (2021-2024), Ovidiu Dranga, au fost analizate subiecte precum activitățile Chinei în Sudul Pacificului și efectele pe care demersurile marii puteri asiatice le poate avea în contextul internațional de state.
Ovidiu Dranga a subliniat ofensiva Chinei în Asia de Sud-Est, punând accent pe preocupările legate de instabilitatea globală care caracterizează actualitatea zilelor noastre. El a evidențiat faptul că statele Lumii Occidentale vor reacționa la acțiunile Chinei, în perioada următoare, Japonia, actor important în regiune fiind unul dintre statele care vor acționa activ.
„În ultima vreme, situația din Asia de S-E n-a prea mai făcut știri în general. Asta nu înseamnă că acolo nu se întâmplă lucruri foarte importante. E limpede că asistăm la o continuare a ofensivei Chinei în acest spațiu geopolitic de maximă importanță.
Orice mișcare a Chinei în această regiune stârnește îngrijorări, preocupări, în primul rând în jurul statelor care sunt cumva îngrijorate de dezechilibrele care se pot crea în această parte a lumii, în contextul în care la nivel global, instabilitatea, insecuritatea sunt la cote destul de ridicate.
Nu e nevoie să detaliem, dar e limpede că tot ce se întâmplă în Europa are un efect în Asia și viceversa. E, probabil, un episod care se va încheia cu o anumită abordare în timp, adică nu se va tranșa în următoarea perioadă. Sigur că reacțiile de-a lungul acestui aniliament vor continua, probabil că și Japonia și alte state din regiune vor reacționa.
E limpede, însă, că trebuie să se pună accent pe nevoia de solidaritate a lumii occidentale, care implică Noua Zeelandă.
M-am întors acum un an de la post, din Japonia, și îmi sunt încă proaspete în minte deciziile și planurile pe care Japonia le are în această regiune în ce privește asigurarea libertății de navigație, a securității regionale, așa-numitul Free and Open Indo-Pacific. Un proiect pe care Japonia l-a lansat cu ani în urmă și care e foarte important pentru întreaga regiune.”, a spus Ovidiu Dranga.
China va continua să fie activă pe plan internațional
Diplomatul român a mai semnalat faptul că statul chinez va continua să își crească influența în zone importante ale lumii. Deși considerate într-un mod eronat irelevante, fie din cauza distanței acestora față de țara noastră sau, în aceeași ordine de idei, față de întregul continentul european, aceste regiuni au un impact considerabil în contextul relațiilor internaționale între statele lumii.
„Prin urmare, să vedem ce se va întâmpla. Dar e limpede că China nu va renunța la această ofensivă și sunt alte țări vizate. Cred că trebuie să urmărim cu atenție ce se întâmplă acolo.
Zona (Insulelor Solomon) este teatrul unei competiții pentru China și alți jucători, în special țările like-minded, care sunt într-o formă sau alta legate de SUA. E o zonă cu o relevanță geopolitică foarte mare, pentru că acolo trec rute comerciale foarte importante. Probabil că această regiune nu va fi ferită de competiția geopolitică globală.
Dacă acest acord va avea și o componentă de securitate, asta e posibil să însemne o prezență militară în acea parte. Ceea ce pune, cumva, sub presiune rutele care permit conectarea traficului de mărfuri și nu numai dintre Noua Zeelandă, Australia și celelalte țări din Pacific.
E un foarte lucru serios și e un motiv de preocupare. (..) Să nu uităm că Noua Zeelandă face parte din grupul celor patru țări asiatice care au dezvoltat relații de dezvoltare cu NATO, așa-numitul AP4. E important de reținut că liderii acestor țări vor participa la Summitul NATO de la Haga.
E normal să ne uităm cu foarte multă atenție la ce se întâmplă acolo.” – Ovidiu Dranga.