Numărul căsătoriilor înregistrate anul trecut în China a scăzut cu 20%, fiind vorba despre cea mai puternică prăbuşire înregistrată vreodată statistic în această ţară, transmite luni Reuters.

Această prăbuşire s-a înregistrat în pofida eforturilor autorităţilor de a-i încuraja pe tineri să-şi întemeieze familii şi să aducă pe lume copii pentru a stopa declinul populaţiei din China.

Peste 6,1 milioane de cupluri s-au căsătorit anul trecut în China, faţă de 7,68 de milioane în 2023, conform informaţiilor publicate de autorităţile de la Beijing.

Scăderea interesului tinerilor pentru căsătorie şi întemeierea unei familii este pusă de mai mult timp pe seama costurilor mari pentru creşterea şi educaţia copiilor în China. În plus, problemele economice din ultimii ani au îngreunat situaţia absolvenţilor de învăţământ superior, care nu-şi mai găsesc cu uşurinţă locuri de muncă, iar cei care obţin un loc de muncă nu beneficiază de siguranţă pe termen lung.

China, ţară aflată pe locul doi în lume clasamentul numărului de locuitori, cu 1,4 miliarde, se confruntă în ultimii ani cu probleme demografice legate în special de îmbătrânirea rapidă a populaţiei.

Numărul naşterilor este în scădere de zeci de ani din cauza politicii „un singur copil” aplicată în anii 1980 – 2015 şi a ritmului rapid al urbanizării. În următorii zece ani aproximativ 300 de milioane de cetăţeni chinezi – echivalentul întregii populaţii a SUA – urmează să iasă la pensie.

Printre măsurile luate de autorităţi se numără implementarea în licee şi universităţi a unei „educaţii pentru iubire”, care să accentueze o viziune pozitivă asupra căsătoriei, iubirii, fertilităţii şi familiei.

Anul trecut s-a înregistrat o mică creştere a numărului de naşteri, după perioada pandemiei şi în contextul în care 2024 a fost Anul Dragonului în zodiacul chinezesc, iar copiii născuţi sub zodia dragonului sunt consideraţi a fi mai ambiţioşi şi mai norocoşi. Dar chiar şi cu această creştere a numărului naşterilor, populaţia Chinei a scăzut pentru al treilea an consecutiv.

În plus, datele oficiale arată că peste 2,6 milioane de cupluri au divorţat anul trecut, o creştere cu 1,1% faţă de 2023.