România continuă să importe mai multe produse agroalimentare decât exportă.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a răspuns celor mai importante întrebări în contextul ultimelor inițiative din spațiul public, care încurajează boicotul supermarketurilor.
Întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac dacă există o diferență importantă între produsele exportate și cele importate de statul român, ministrul Agriculturii a dat explicații despre discrepanțele existente.
Hrana pentru animale, bananele și citricele contribuie semnificativ la deficitul comercial al României
Florin Barbu, invitat la Interviurile DC News și DC News TV, a spus că, într-adevăr, România are un deficit comercial considerabil, dar fiecare domeniu trebuie analizat separat. Acesta a dat exemple de alimente precum bananele sau citricele, consumate de români, care nu pot fi produse în țara noastră. Ele contribuie semnificativ la deficitul comercial al țării noastre.
![](https://dcnewstv.ro/wp-content/uploads/2025/02/agerpres_7716769.jpeg)
Totodată, 90% din mâncarea pentru câini și pisici, spune ministrul, este importată și contribuie la deficitul comercial al României, acesta ridicându-se la trei miliarde de lei.
Bogdan Chirieac: „Există acest deficit de miliarde de euro între export și import? Cheltuim nu știu câte miliarde pe mâncare de import în România?”
„Asta mă deranjează și pe mine. Este adevărat (n.r. că există diferențe importante), dar trebuie să ne uităm pe fiecare capitol din balanța comercială. Eu am pretenții, ca în România, orice om politic, mai ales că este economist, să analizeze cu atenție fiecare domeniu în parte.
Dacă vorbim despre produse agroalimentare, trebuie să te duci în subteran să vezi unde ești deficitar. 30% sau 40% din balanța comercială vine din comercializarea de banane, de citrice, care sunt tot produse agroalimentare. Ele nu pot fi produse în România! Da, este (un deficit de miliarde de euro).
Dacă vă spun că la hrana de animale de companie deficitul comercial e undeva la 3 miliarde de lei? Importăm mâncare pentru câini și pisici, pentru animale domestice, de 3 miliarde de lei. 90% este importată!
Hrana de animale are în compoziție 60% cereale! Pe care noi le exportăm! Măsurile clare pe care noi trebuie să le facem, așa cum am făcut în industria de procesare și am lansat programul INVESTALIM pentru a procesa materia primă, și Ministerul de Finanțe, când vorbim despre schemele de ajutor gestionate de către acesta, trebuie să se uite în balanța comercială. Să analizăm foarte bine investițiile care se fac și banii pe care îi iau ca ajutor de stat cei din industria cauciucului, a fibrelor pentru televiziune, a cablurilor electrice.
Ar trebui puse punctaje pe aceste proiecte acolo unde avem cel mai mare deficit în balanța comercială!” – Florin Barbu