Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, și-ar dori ca România să fie republică prezidențială, și nu semiprezidențială.
Invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu la DC News și DC News TV, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la președinția României a menționat faptul că și-ar dori ca România să fie republică prezidențială.
Argumentele care stau la baza afirmației fostului lider liberal sunt legate de facilitarea rezolvării anumitor situații de natură urgentă, aspecte pe care Președintele ar putea să le îndeplinească mai ușor într-un astfel de sistem de guvernare.
„Președintele României ori are prea multă putere, dacă privești din perspectiva cuiva care ar vrea republică parlamentară. Și are prea puțină dacă privești din perspectiva cuiva care vrea republică prezidențială.
Din perspectiva mea, în acest moment, candidând, eu mi-aș dori o republică prezidențială. Dar e evident că sunt conștient că ea nu e prezidențială. Evident că sunt conștient, după ce am dus atâtea bătălii, de exemplu cu Traian Băsescu, și cu cei care i-au construit o interpretare a Constituției care depășește spiritul, știu prima obligație și prima grijă a președintelui care va veni. Din prima și până în ultima zi a mandatului său, este să respecte Constituția așa cum e.” – Crin Antonescu.
Te mai poate interesa și: Condiția impusă de Victor Ponta coaliției de guvernare pentru candidatura la președinție. Pericolul iminent pe care îl poate cunoaște România după alegerile din mai
Crin Antonescu spune că va respecta Constituția României, dacă ajunge la Cotroceni
Fostul președinte al PNL a declarat că nu ar putea să refuze o propunere de premier din partea unei majorități formate după alegerile generale numai pe baza dorințelor sale personale. Crin Antonescu s-a referit la momentul în care Klaus Iohannis a refuzat propunerea de premier, în 2016, în persoana lui Sevil Shhaideh, fără a oferi detalii despre decizia luată.
Crin Antonescu a afirmat că nu va face niciodată acest lucru, în cazul în care va ajunge președinte.
„Dau un exemplu: să presupunem că în timpul mandatului meu, dacă voi fi Președinte, mandatul fiind mai lung decât cel al Parlamentului, se ajunge, la un moment dat, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură, fie la soroc, la alegeri, ca Președintele să desemneze Premierul. Vestita poziție. Poziția clasică.
În România, s-a întâmplat ceva ce eu nu aș putea să fac. Pentru că socotesc că este o încălcare a spiritului Constituției. S-a întâmplat în 2016: Dragnea nu putea din motive legale (n.r. să fie premier) și a venit cu o doamnă, Sevil Shhaideh. Mai țineți minte?
Președintele a refuzat. Nu discut acum că a făcut bine sau a făcut rău. Eu vorbesc despre proceduri. A refuzat fără să aibă vreun temei de natură legală. Pur și simplu a spus: Nu vreau. Nu-mi place.
Ei bine, eu vă spun foarte clar: Eu consider că așa ceva nu stă în prerogativele Președintelui și că, din momentul în care ai făcut asta, deja ai încălcat spiritul Constituției care vorbește despre Parlament, despre partide, despre autoritatea guvernamentală. S-au întâmplat toate aceste lucruri.
Ceea ce aș dori? Aș dori o republică prezidențială care ar permite sau ar da mijloacele, cel puțin Președintelui, să rezolve mult mai repede chestiuni care cred că sunt urgente”, a mai declarat Crin Antonescu.