România a intrat în spaţiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025, după ce în 2024 intrase în acest spaţiu cu aeroporturile, dar şi la nivel maritim. Iată primele concluzii despre intrarea României în acest spaţiu de liberă circulaţie.
Scriitorul Flaviu Predescu şi criticul literar Daniel Cristea Enache au explicat cum se vede spaţiul Schengen pentru doi cetăţeni români.
„Frontierele au dispărut în spaţiul UE. Se circulă liber. Uneori te şi sperii, ajungi la aeroport în altă ţară şi vezi că nu te mai întreabă nimeni de sănătate. Alteori se face exces de zel, dar poate că e un lucru bun. Mă întorceam de undeva din spaţiul non-UE în decembrie, şi m-au luat, mi-au deschis ghiozdanul, mi-au întors hainele pe dos. Dar asta poate nu ar trebui să ne supere, pentru că aceste controale se fac spre binele tuturor”, a declarat Flaviu Predescu la Cultura pentru Toţi.
Daniel Cristea-Enache a spus cum se vede acum trecerea vămii în spaţiul Schengen, dar şi de ce Vama Veche îşi merită abia acum numele.
„Suntem cetăţeni Schengen. E ceva foarte important pentru noi toţi. Am avut aşa, cum ar spune Andrei Pleşu, un sentiment patriotic când am văzut că paşaportul românesc a devenit al şaselea din lume ca putere. Cu paşaportul românesc poţi ajunge în mult mai multe locuri acum decât visam noi înainte de Revoluţia din 1989. Atunci, nimeni nu îşi putea imagina ce se va întâmpla. Realitatea a depăşit cu mult aşteptările noastre. În prima sau a doua zi a acestui an, eram la mare, la Neptun-Olimp, foarte aproape de Vama Veche şi de graniţa cu Bulgaria. Am vrut să vedem cum e să fii cetăţean Schengen. Am trecut ca prin brânză prin vama de la Vama Veche. Însuşi numele staţiunii are sens numai prin determinantul „veche”, că nu mai e vamă acolo. Am făcut o înregistrare acolo, cu această atmosferă absolut inedită, extraordinară pentru mine, de a fi într-o vamă care nu mai există”, a declarat Daniel Cristea-Enache.