În ultima perioadă, au apărut semne că activitatea politică în Ucraina se intensifică, în contextul în care Statele Unite își propun să încheie rapid conflictul dintre cele două state, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, o tabără politică ucraineană a acuzat echipa președintelui Volodimir Zelenski că se concentrează mai mult pe alegeri decât pe război. Primarul Kievului a afirmat că un oficial numit de președinte îi sabotează activitatea, iar figuri din opoziție au început să călătorească în străinătate.

„Totul are legătură cu Trump, cu așteptarea unor negocieri… Activitatea a crescut, există clar o nervozitate politică internă mai mare”, a declarat analistul politic de la Kiev, Volodimir Fesenko.

Echipa președintelui american Donald Trump ar dori ca Ucraina să organizeze alegeri prezidențiale până la sfârșitul anului, mai ales dacă se poate ajunge la un acord de încetare a focului cu Moscova.

Volodimir Zelenski, criticat în interiorul statului ucrainean

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, una dintre figurile de vârf ale opoziției, a fost surprins în ultimele săptămâni întâlnidu-se cu numeroși oficiali străini.

El neagă că acțiunile sale au vreo legătură cu alegerile, afirmând că acestea ar fi în avantajul președintelui rus Vladimir Putin și ar destabiliza Ucraina într-un moment periculos.

„Sarcina noastră este să câștigăm războiul”, a declarat Poroșenko.

Cu toate acestea, partidul său, Solidaritatea Europeană, l-a acuzat pe Zelenski că încearcă să-l elimine din parlament și că se concentrează pe „alegerile viitoare în loc să se ocupe de război”.

Și Iulia Timoșenko, fost premier, a devenit mai vizibilă în spațiul public în ultima perioadă. Aceasta s-a întâlnit cu oficiali ai Uniunii Europene și a protestat după reținerea unui general ucrainean în urma unui eșec operațional din luna mai a anului trecut.

Președintele ucrainean, acuzat că face „jocuri politice”

Săptămâna trecută, primarul Kievului, Vitali Kliciko, care este totodată și un posibil contracandidat la președinție, a acuzat echipa lui Zelenski de jocuri politice. El susține că administratorul militar al orașului, numit de președinte, i-a sabotat în mod deliberat activitatea.

Întrebat despre aceste acuzații, echipa lui Zelenski a redirecționat comentariile către administratorul orașului, care a respins acuzațiile lui Kliciko drept nefondate.

Fesenko a spus că unele grupuri politice își organizează deja echipe de activiști și strategii pentru campanie electorală, însă nu a observat astfel de mișcări în tabăra lui Zelenski.

„Din punctul meu de vedere, este un start fals”, a spus analistul.

Volodimir Zelenski a spus că alegerile vor avea loc imediat după ridicarea legii marțiale, care a fost impusă pentru a oferi statului puteri depline în războiul cu Rusia. Legislația interzice în mod explicit organizarea alegerilor electorale în acest context.

Mandatul de cinci ani al lui Zelenski s-ar fi încheiat în mai 2024, dar el nu a spus încă dacă va candida din nou, afirmând că acest lucru nu este o prioritate.

Ucraina își dorește organizarea alegerilor prezidențiale, dar acest lucru este imposibil în timpul unui război la scară largă, potrivit unul oficial guvernamental ucrainean.

Zelenski rămâne popular în Ucraina: peste 50% dintre cetățeni îl sprijină

Popularitatea lui Zelenski depășește 50%, potrivit sondajelor de opinie, deși a scăzut față de perioada imediat următoare invaziei rusești din 24 februarie 2022. Atunci, sprijinul său depășea 90%, pe fondul unui val de solidaritate națională.

Un nume important pe scena politică este Valerii Zalujnîi, fostul comandant al forțelor armate, care a fost recent înlocuit și numit ambasador la Londra.

Ambasada Ucrainei din Londra nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. În același timp, Zalujnîi nu și-a exprimat public vreo ambiție politică, dar sondajele sugerează că se bucură de popularitate. Imaginea sa este omniprezentă în librăriile din Kiev, unde mii de exemplare din noua sa carte, „Războiul meu”, s-au vândut rapid.