Există numeroase cazuri în care pasagerii de avion pot solicita compensații după anumite probleme întâmpinate în cadrul unei curse aeriene. Cu toate acestea, mulți călători fie nu sunt destul informați, fie le e teamă să ceară despăgubiri.
Ramona Colea, CEO FlightClaim, a fost invitată marți, 4 februarie, la interviurile DCNews şi DCNews TV. În dialog cu jurnalistul Florin Răvdan, aceasta a vorbit despre miturile create în jurul despăgubirilor pasagerilor aerieni.
Complet fals: Dacă ai cerut compensații unei companii aeriene, nu vei mai fi primit la bord în viitor
Ramona Colea a dezvăluit că există numeroase situații în care pasagerilor le este teamă să solicite compensanții companiilor aeriene, întrucât se așteaptă la un potențial refuz din partea acestora din urmă, în condițiile unor noi călătorii.
„Sunt, în continuare, cei care sunt neinformați sau informați greșit. De exemplu, sunt cei care consideră că, dacă ar apela la aceste drepturi, există posibilitatea ca operatorul aerian să îi pună pe o listă neagră și să nu îi mai primească niciodată la bord. Pentru că sunt întrebări pe care le primim: Dacă aplică pentru aceste compensații, va mai putea să urce la bordul aeronavelor?” – Ramona Colea.
Complet fals: Zborurile Charter nu sunt eligibile pentru solicitarea drepturilor în caz de despăgubiri
CEO-ul FlightClaim a mai demontat un mit creat în sfera zborurilor Charter. Ramona Colea a spus că asemenea celorlalte zboruri, și pasagerii care aleg astfel de curse aeriene sunt eligibili pentru a-și solicita drepturile.
„Mai sunt cei care cred că zborurile Charter, acelea în care mergem vara, în Turcia, în Grecia nu sunt eligibile pentru astfel de drepturi. Există așa, un cerc vicios, care, în final, duce la situațiile acestea, unde cam 20% dintre cei care fac ceva sunt în cunoștință de cauză.
Dar dintre aceștia, un număr la fel de mare este dezamăgit de faptul că, deși au aplicat, compania ignoră sau primesc un răspuns – sigur, negativ – pe care ei nu îl înțeleg. Pentru că acest răspuns conține niște termeni foarte tehnici și pasagerul nu știe cum să răspundă, și atunci abandonează acest demers.”, a mai spus CEO-ul FlightClaim.
Compania la care lucrezi sau un prieten ți-a cumpărat biletul de avion? Tu ești cel care trebuie să ceară despăgubiri, în mod direct
Ramona Colea a mai explicat că pasagerul care a fost supus neregulilor trebuie să solicite despăgubiri, și nu compania sau persoana care a achiziționat biletul de avion.
„Pasagerii trebuie să știe că, indiferent cine a achiziționat biletul, drepturile referitoare la problemele legate de o anulare sau de o întârziere aparțin persoanei care le-a experimentat. Cine a stat în aeroport și a așteptat sau a dormit pe jos, pe scaune?
Deci persoana care a trecut prin această problemă este îndreptățită. Indiferent că biroul pentru care lucrează le-a achiziționat călătoria, un prieten a plătit biletele, agenția de turism a făcut această rezervare. Pasagerul are acest drept individual. E ca și cum am avea un drept de vot! E al nostru și doar noi putem să-l exercităm!”