Celebra insulă turistică Santorini din Grecia a fost zguduită din nou de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, care i-au determinat pe unii dintre localnicii săi cuprinşi de teamă să îşi petreacă noaptea în aer liber sau în automobilele lor, potrivit presei elene, informează AFP.

O activitate seismică afectează de mai multe zile această insulă turistică, precum şi alte insule din Arhipelagul Cicladelor din Marea Egee.

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs luni dimineaţă la ora locală 07:10 (05:10 GMT). Epicentrul a fost situat în zona maritimă din nord-vestul miculei insule Anafi, apropiată de Santorini, potrivit Institutului de geodinamică al Observatorului Naţional din Atena.

Preşedintele Organizaţiei pentru planificare şi protecţie împotriva seismelor (OASP), Efthimios Lekka, nu a exclus posibilitatea unui cutremur viitor care să aibă o magnitudine de peste 5 pe scara Richter.

Totuşi, el a insistat într-o declaraţie pentru postul public de televiziune ERT, luni dimineaţă, că „deşi există o mică probabilitate a unui cutremur de 5,5 pe scara Richter”, „în niciun caz” un seism cu magnitudinea de peste 6 pe scara Richter nu ar putea să se producă.

Locuitorii din Santorini, înfricoşaţi, şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în aer liber, fie în automobile, fie în zone de securitate desemnate de autorităţile municipale, au raportat mai multe companii mass-media elene, inclusiv site-ul ProtoThema.

Alţi localnici au luat cu asalt cursele de feribot şi cele aeriene, părăsind insula Santorini de teama unui tsunami, potrivit aceleiaşi surse.

Toate unităţile şcolare de pe insulă, care numără 15.500 de locuitori permanenţi, potrivit Primăriei locale, vor rămâne închise pe parcursul zilei de luni.

Cutremurele au afectat şi alte insule, precum Amorgos.

Autorităţile elene au îndemnat populaţia să dea dovadă de vigilenţă. Rezidenţii trebuie să păstreze distanţa faţă de anumite porturi din Santorini şi să îşi golească piscinele.

Ele au subliniat faptul că aceste seisme nu sunt rezultatul unei activităţi vulcanice, ci al unei activităţi tectonice.

Santorini este una dintre cele mai populare insule vulcanice din Arhipelagul Cicladelor în rândul turiştilor.

Ea a primit 3,4 milioane de vizitatori în 2023, un număr care a stârnit îngrijorări legate de fenomenul supraturismului.

De-a lungul coastei sale vestice, o multitudine de piscine şi jacuzzi au fost construite pentru o clientelă bogată.

În 1956, insula a fost afectată de un seism cu magnitudinea 7,5 pe scara Richter, care a ucis aproximativ 50 de oameni şi a provocat un tsunami, potrivit presei elene.

Peisajul insulei Santorini a fost creat de o erupţie vulcanică în jurul anului 1600 î.Hr.