Delia Burnham, o britanică stabilită în România de peste 20 ani a vorbit, cu ocazia participării sale la emisiune „Departe de România”, de pe DCNewsTV, despre alegerea care i-a schimbat viața complet. Deși a vizitat zeci de țări înainte de a face această alegere, țara noastră a fost cea mai potrivită pentru gustul ei.
„Când am ajuns aici era tot timpul vorba de oameni civilizați și necivilizați și mi s-a părut sincer absurd, pentru că ce am găsit eu în România, la nivelul uman, de omenie, asta e civilizație, după părerea mea. Oamenii s-au comportat atât de frumos cu mine, ce nu s-a întâmplat în alte țări, unde sunt oameni foarte egoiști, aroganți. Aici am găsit oameni foarte frumoși la suflet. În primul meu an am fost asistentă de limba engleză într-un liceu în Buzău. Eram un pic înfuriată atunci să aud chestiile astea. Am zis că nu știți cât de frumos este să fii în România și cât de valoroasă este țara asta, în care poți să te duci să-ți pui legume în grădină și poți să te duci la piață să iei, să mănânci lucruri naturale. Oamenii știu să te trateze ca om, sunt buni și au grijă de tine. Astea sunt toate calitățile ce, deja de unde veneam eu, lipseau. Deci pentru mine era un pic de râs treaba asta cu oameni civilizați și necivilizați, pentru că pe mine nu mă deranja lucrurile ce ziceau că sunt necivilizate în România, că nu mi se păreau că erau așa”, spune Delia Burnham.
Ea a mai explicat faptul că în țara ei de origine poți face același lucru, este vorba mai degrabă despre cum se raportează oamenii la acest stil de viața, în care ești mai aproape de natură. Într-un anume fel, Deliei viața la sat de la noi i se pare mult mai autentică.
„În primul rând, oamenii s-au dezobișnuit să trăiască în comuniune cu natura. De exemplu, mama mea mai și acum are o mică grădină de zarzavaturi, dar asta e pentru că ea vine de la țară, de la fermă și cumva știe valoarea legumelor ei. Dar e foarte rar printre oameni să mai mănânce de ale lor. Poate în ultimii ani au fost niște mișcări așa, spre natură, și în vest, dar aici, de exemplu, nu s-a întrerupt chestia asta. Valoarea este încă înțeleasă și apreciată. Da, știu că este mare dezbatere și în România despre treaba asta, că mulți țărani vând produse importate. Știu și asta, dar totuși, față de Marea Britanie sau în alte locuri, poți obține mâncarea naturală, încă, care este foarte importantă și cred că va deveni din ce în ce mai valoroasă pe viitor, când totul devine din ce în ce mai artificial”, a conchis britanica.