După ce președintele american Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, impunerea unor taxe vamale de 25% asupra tuturor produselor importate din Canada, cetățenii au reacționat, scrie Reuters.
Canadienii au anunțat anularea călătoriilor în Statele Unite ale Americii, boicotând produsele americane, inclusiv alcoolul, și huiduind la evenimente sportive.
Deși Donald Trump promisese să impună taxe Canadei și Mexicului, acesta și-a revizuit decizia în cursul zilei de luni. Președintele american va suspenda hotărârea privind taxele vamale impuse pentru produsele provenite din aceste două state timp de o lună.
Totuși, mulți cetățeni canadieni au fost șocați de actul de „război comercial” dus de Trump împotriva unei țări vecine, apropiate geografic și cultural.
„Se pare că Trump vrea să restructureze ordinea mondială”, a declarat Drew Dilkens, primarul orașului Windsor, situat la granița cu Statele Unite. „Dacă este capabil să facă asta Canadei, ce va face cu ceilalți?”, a adăugat el.
Canadienii se reorientează: Achiziții doar din Canada, după decizia luată de Trump
În Calgary, Ken Lima-Coelho a spus că vestea despre taxele impuse de SUA a stârnit un sentiment puternic de mândrie națională în familia sa. Fiul său în vârstă de 19 ani își va adăuga un steag canadian pe rucsac pentru o viitoare călătorie în Europa, iar fiica sa a făcut inventarul produselor canadiene din bucătărie.
„Nu pot schimba nimic în legătură cu această situație politică, cu regimul de dincolo de graniță”, a spus Lima-Coelho. „Dar pot alege să cumpăr produse canadiene, în timp ce ce sperăm ca liderii noștri să rezolve problema.”
Trump a impus o taxă vamală de 25% asupra tuturor produselor din Canada, cu excepția produselor energetice, care vor suporta o taxă de 10% la intrarea în Statele Unite.
Ca răspuns, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunțat taxe de represalii asupra unor produse americane în valoare de 155 de miliarde de dolari canadieni (107 miliarde de dolari americani). Aceste taxe ar urma să intre în vigoare în două etape, prima marți, iar a doua în 21 de zile.
Citește și: Liderii europeni îl avertizează pe Donald Trump: Războiul comercial va afecta atât UE, cât și SUA
Huiduieli la intonarea imnului de stat al SUA
În urma acestor măsuri, premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a ordonat ca alcoolul american să fie scos de pe rafturile LCBO, singurul distribuitor de alcool din provincia canadiană cu cea mai mare populație.
„Anual, LCBO vinde aproape un miliard de dolari americani în vinuri, bere, băuturi spirtoase și seltzere. Nu mai de mult” – Doug Ford, pe X.
În Winnipeg, Loraine MacKenzie Shepherd a spus că își va schimba obiceiurile și va sprijini produsele canadiene și mexicane. „Vor fi pierderi de locuri de muncă în această țară… știm că se va întâmpla”, a spus ea, subliniind importanța solidarității.
La meciurile de hochei și baschet din Ottawa și Toronto, fanii au huiduit imnul național al Statelor Unite, un semn al furiei față de taxele impuse.
În același timp, premierul din Manitoba, Wab Kinew, a subliniat că „disputa nu este împotriva poporului american”, ci împotriva administrației Trump. De asemenea, el a mai menționat faptul că familiile canadiene și americane rămân legate de o istorie comună.
Rămâne de văzut ce va decide președintele Donald Trump în privința taxelor impuse Canadei și Mexicului, după anularea pentru o lună a deciziei luate săptămăna trecută.