Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă pe DCNewsTV, prof. dr. Cătălin Copăescu a vorbit despre o problemă destul de gravă a românilor. Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății arată că țara noastră are cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din întreaga Europă.
Cifrele invitatului arată acest lucru în detaliu. Cătălin Copăescu a explicat cât de gravă este această situație și care ar fi cea mai rapidă variantă pentru o viață mai sănătoasă pentru aceste persoane.
„Șase din 10 români, adică 60%, au probleme cu greutatea. O parte sunt sigur supraponderali, dar 23% au obezitate. Deci, indicele de masă corporală depășește 30, iar undeva între 2 și 3% au obezitate morbidă. Situația în care, într-un calcul, indicele de masă corporală depășește 40. Asta este, pe de o parte, responsabil de morbiditate, dar și numărul complicațiilor asociate este foarte mare: diabet, hipertensiune, probleme respiratorii, infertilitate, steatoză hepatică – boli care, altfel, nu au o soluție în afara unei scăderi ponderale eficiente.
Iar dacă aceste date sunt raportate la populația României, noi ne-am uitat la pacienți, persoane peste 10 ani. Deci, am inclus și copii și adolescenți. Aproape 4 milioane de români suferă de obezitate. Avem 3,7 milioane care au cel puțin o comorbiditate și, din perspectiva venitului pe gospodărie, pentru că ne-am uitat și la asta, doar 11% dintre cei afectați de obezitate cu comorbidități au un venit de peste 10.000 RON. Ceea ce înseamnă că foarte mulți dintre cei afectați de boală au nevoie de sprijin printr-un program dedicat, care să le ofere medicamentele, soluțiile terapeutice de care au nevoie și anume injecții foarte eficiente, tratamente medicamentoase, dar și intervenții de chirurgie metabolică”.
Chirurgia metabolică
Medicul a mai spus că una dintre soluțiile eficiente pentru cei care își permit această soluție, este chirurgia metabolică. El a explicat pe larg ce înseamnă acest lucru:
„Referindu-ne la chirurgia metabolică, a cărei eficiență este larg cunoscută după o istorie de 70 de ani, în care s-au făcut atâtea încercări de a-i ajuta pe cei care aveau exces ponderal, am ajuns într-o situație în care chirurgia este minim invazivă, laparoscopic sau asistată robotic, reduce foarte mult riscul asocierii unor complicații tocmai la acești pacienți care sunt afectați de consecințele bolii, având o obezitate excesivă cu multe suferințe.
Chirurgia de orice fel este foarte dificilă la acești pacienți, dar în condițiile chirurgiei minim invazive, în condițiile implementării unor programe coerente de diagnostic, calificarea acestor pacienți și urmărirea acestora, eficiența este redutabilă. Rata complicațiilor este de câteva procente, iar din punct de vedere al controlului bolii, nu poate fi comparată această soluție terapeutică cu alternativele conservatoare. Chirurgia metabolică se dovedește a fi mult superioară, sigur”, a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu.