Junralista Ioana Cosma a luat parte la cea mai recentă ediție DC Anima unde a vorbit despre cum unele site-uri de știri exagerează unele întâmplări pentru a aduce câți mai mulți cititori pe platformele media respective.

Există mai multe motive pentru care oamenii ajung să pice în plasa unor jurnaliști care urmăresc acest lucru, unul dintre acesta este o fascinație specifică a românilor pentru morbid.

„Mi-a rămas această imagine, această expresie a sogiologului Gelu Duminică, în minte: Nu sunt fanul expresiilor cu vată-n nas. Cred că noi plecăm de la fascinația morbidă.

Deci, fascinația pentru morbid la noi funcționează foarte bine, pentru că nouă ne plac toate lucrurile apocaliptice, catastrofale. Apocalipsă de dimineață și până seara, mi se vinde un 2025 apocaliptic și catastrofal: O să murim cu toții, o să se întâmple nenorociri…”

Jurnalista spune că unele lucruri rele sunt inevitabile iar acestea se vor întâmpla indiferent de orice circumstanță. Totuși, există o limită a bunului simț, de care mai ales cei care au sarcina de a informa trebuie să țină cont.

„Fără îndoială că este un an foarte greu. Fără îndoială că 2025 va fi urmat de 2026. Ăsta e un lucru cert și ăla s-ar putea să fie mai apocaliptic…

Dar și plecând de la această chestiune cu apocalipsa și cu catastrofa, și cu fascinația morbidă, care ne place nouă foarte mult, nouă ne plac și aceste titluri. Da, sfâșiat, când vorbim despre animale. Nu mai există om mușcat de un câine (în presă), există doar sfâșiat, mutilat, terminat, la un pas de moarte” a continuat jurnalista Ioana Cosma.