Alin Petrache, preşedintele FR Rugby, a atras atenţia asupra lipsei de strategie din sportul românesc, dar şi asupra problemelor financiare cu care se confruntă sportul. Conform acestuia, în ultimii 35 de ani sportul românesc a funcţionat doar din inerţie, însă fără un viitor stabilit.
„După 1989, sportul românesc a mers din inerţie. Nu pot spune că am avut strategii bine definite pe care să le urmăm. Cred că ar fi trebuit să stabilim de ceva timp încoace o strategie pe care să o urmăm 4-5-6 cicluri olimpice, pentru că nu mai putem discuta de ce facem mâine. Ar trebui, clar, făcute nişte restructurări, discutat clar despre o anumită strategie pe care să o aplicăm şi care să fie pusă la punct împreună cu federaţiile naţionale. Pentru că acolo se desfăşoară sportul de masă şi cel de performanţă. Ar trebui să ne punem la o masă unde să discutăm toate neajunsurile, toate lucrurile pozitive pe care să le facem şi să facem un acord al sportului”, a declarat Alin Petrache, preşedintele FR Rugby, la DCNews TV.
„România nu e o ţară europeană la bugetele pe sport”
Alin Petrache spune că a propus un acord pe 20 de ani când era la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, dar atenţionează că România nu este pe un traseu european în ceea ce priveşte bugetele pe sport.
„Eu am propus un acord, când am fost la COSR, care se întindea pe următorii 20 de ani. Dar e destul de greu. Încă nu suntem o ţară europeană din punct de vedere al bugetului. Discutăm de un buget anual, nu de unul multianual. Şi asta ne trage în jos. Când vom discuta de bugete multianuale, tot sportul românesc va şti pe ce stă în următorii ani. Iar lucrurile astea sper să vină într-un final”, a mai declarat acesta.
„Un euro investit în sport înseamnă că nu mai plăteşti banii ăia la sănătate”
„Sper să ne deşteptăm, să înţelegem ce înseamnă sportul pentru societate. Sportul înseamnă educaţie, sportul înseamnă sănătate. Dar nu prea înţelegem asta. Noi credem că sunt cuvinte mari. Ar trebui să vedem ce fac statele mari, SUA, Japonia, Franţa. Unde investeşti 1 euro sau un dolar în sport, înseamnă să nu mai plăteşti banii ăia în sănătate. Şi atunci cred că ne-am reveni un pic şi am încerca să ajutăm mişcarea sportivă românească. Noi, preşedinţii de federaţii, toţi cei din administrativ, am cerut mereu ca sportul să devină o strategie şi să fie în primele 10 priorităţi ale ţării. Nu s-a întâmplat niciodată”, a completat preşedintele FR Rugby.