Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru a abordat, în cea mai recentă ediție a emisiunii Părinți Prezenți, o problemă importantă, mai ales pentru acest sezon în care virozele circulă peste tot. Tusea măgărească este mai periculoasă decât am putea crede.

Medicul a dat și câteva exemple despre această afecțiune care poate afecta copiii și adulții deopotrivă.

„Există o poză celebră în New England Journal of Medicine, probabil una din cele mai importante reviste medicale din lume, cu o doamnă de 60 și de ani care are o vânătaie, parcă ar fi fost lovită cu bâta de baseball peste torace. A făcut fractură de coaste din cauza accesului de tuse.

Tușești până te spargi. Dacă te spargi în cap, într-un anevrism, poți să și mori sau să rămâi cu gura strâmbă, Doamne ferește. E una din bolile care omoară.

Noi în institut am avut deces prin tuse convulsivă în pofida ventilației mecanice, cu cele mai performante aparate. Avem toate aparatele de suport vital care ar exista într-un spital din Germania sau din Franța. Suntem totuși Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului. Echipamentele în secția de terapie intensivă, care sunt conduse exemplar și unde se urmează protocoale, nu au putut preveni, după al cincilea, al șaptelea stop cardiorespirator, decesul acestui pacient, deși era ținut în viață de aparate.

Era vorba de un copil foarte, foarte mic, care a avut această evoluție absolut nefericită, pentru că în primele câteva luni de viață, când n-ai apucat să faci niciun fel de vaccin sau numai unul, n-ai destui anticorpi să te protejezi de acest musafir nedorit, extrem de agresiv. Deci nu e o boală bună”, spune medicul.

Medicul a mai menționat că cele mai mari probabilități să ne molipsim cu această tuse sunt atunci când ne aflăm în spații publice foarte aglomerate. El a dat câteva exemple relevante în acest sens. Totuși, aici se adaugă și reticența la vaccin.

„Există avertizări încă din vara anului trecut. European Center for Disease Control ne-a spus înainte de Campionatul European de fotbal, de unde ne-am dus și ne-am întors foarte mândri de noi că am făcut bine cu echipa de fotbal, prima oară de multă vreme: Atenție că e plin de tuse convulsivă, nu duceți copiii mici la stadioane!

Epidemiologii din nordul Italiei, unde primul mare fenomen de super-spreader de COVID a fost un meci din cupele europene. A fost un scor mare, a fost 4-3 sau ceva de genul ăsta, și oamenii s-au bucurat. Așadar, când țipi și te bucuri, ce faci? Trimiți picături de salivă.

Un risc extrem de expunere la o chestie foarte periculoasă. De altfel, cu niște săptămâni înainte, autoritățile de sănătate publică din Cehia, anunțau că aveau în anul 2024, 17.000 de cazuri noi de tuse convulsivă, de unde avuseseră 53 cu un an înainte.

În afară de faptul că e o tuse foarte enervantă și care durează niște luni, cum am zis, alte consecințe foarte mari nu sunt. De ce s-a întâmplat chestia asta acum, la 80 de ani de când avem vaccinul? Pentru că, deși avem umbrelă, am hotărât să n-o folosim și atunci ne-am udat. Ăsta-i răspunsul scurt.