Marian Avram, președintele ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură) a povestit, în cadrul unui interviu recent de pe DCNewsTV, despre cum ar putea să se îmbunătățească industria pescuitului comercial din țara noastră dar mai ales cum s-ar putea alinia aceasta la normativele europene.
Conform spuselor invitatului, odată cu dezvoltarea unei infrastructuri specializate, peștele, materia primă, ar putea deveni marfă cu valoare adăugată chiar în aceste locuri, care vor deveni centre de interes, atât pentru comercianți cât și pentru oamenii de rând.
„Îmi doresc foarte mult și avem bani alocați să facem infrastructură pescărească, adică adăposturi și puncte de debarcare. Se lucrează în cadrul Ministerului, pentru că nu e competența mea. Noi suntem beneficiari ai acestor fonduri. Autoritatea de management pentru pescuit și acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii lucrează la ghidurile și la criteriile de selecție.
Eu m-aș bucura ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, pentru ca autoritățile locale să fie beneficiarii acestor fonduri. Eu văd lucrurile în felul următor: noi, reprezentanți ai statului, trebuie să facem infrastructura de debarcare, adică acolo unde vine peștele, iar autoritățile locale sau mediul privat în imediata apropiere să valorifice această captură. Adică, peștele să-l transforme în unități de profit, fie că sunt puncte gastronomice ale pescarilor autorizați, fie restaurante”, spune Marian Avram.
Citește și: Turismul piscicol. Câți bani ar putea aduce României. Președintele AMPA dă exemplul Ungariei
Totuși, nici până acum unele dintre aceste companii nu declara cantitatea de recoltare a peștelui, asta în ciuda implementării noilor reglementări fiscale, mărturisește președintele ANPA.
„Eu îmi doresc ca dânșii (comercianții) să înțeleagă cât mai repede că factura este și pentru ei și eu susțin lucrul ăsta, pentru că noi putem să considerăm că e-factura este un document de declarare a capturii, este o cerință. Atâta timp cât statul îți oferă din resursa piscicolă o cotă pe care plătești simbolic, un 200 RON, ca să ai toate documentele în regulă, ai și obligații. Obligația principală este de declarare a capturii.
Consider că trebuie să se implementeze e-Factura și avem mijloacele necesare și trebuie implementată mai rapid, fără reținere. Avem posibilitate de a-l întreba și pe pescar, și pe cel care îl procesează, și pe cel din piață. Și atunci, cred că suntem corecți, pentru că această corectitudine înseamnă că ai și responsabilități, pentru că ai avut drepturi. Dreptul cetățeanului autorizat în forme de organizare, asociație, pescar comercial, cu licență, cu autorizație, cu permis. Acolo am investit foarte mulți bani, am simplificat lucrurile. Am făcut posibil ca de la Târgu Măgurele sau de la Drobeta Turnu Severin, doar printr-un click, să transmiți toate documentele și să primești toate documentele fără să te mai duci nici măcar la primul oraș sau la București, în format electronic
Faptul că autoritățile statului pot vedea printr-o scanare tot istoricul tău, obligația de a declara captura nu se discută și nu se negociază”, a conchis președintele ANPA, Marian Avram.
Emisiunea completă: Secretele pescuitului cu Marian Avram: Trucuri și povești din lumea apelor