Cruzimea față de animale poate fi mai mult decât un comportament de moment – poate fi un semnal al unor comportamente violente ce se pot răsfrânge asupra oamenilor. De ce FBI-ul monitorizează persoanele care maltratează animalele? Ce legătură există între abuzul asupra acestora și crimele violente ulterioare?

La DC Anima, comisarul șef și psihologul Dorin Dumitran, alături de realizatorul Tudor-Tim Ionescu, descifrează profilul celor care comit astfel de acte și explică de ce medicii veterinari sunt cheia în prevenirea unor tragedii.

Cruzimea față de animale – o manifestare izolată sau un semnal de avertizare?

Tudor-Tim Ionescu, realizatorul emisiunii, a adresat o întrebare provocatoare: „În ce măsură putem considera cruzimea izolată asupra animalelor, deci fără legătura sau fără acest pachet om-animal ca victime, ca un precursor al activității criminale a unei persoane”.

Ionescu a subliniat că, de exemplu, FBI-ul a înființat, în 2019, un registru federal pentru a monitoriza persoanele care comit acte de cruzime asupra animalelor, pentru a le putea identifica și preveni eventualele crime.

Această întrebare este extrem de relevantă și a fost abordată de Dorin Dumitran, care a explicat modul în care FBI-ul a ajuns să includă cruzimea față de animale în cercetările sale privind comportamentele violente. Potrivit acestuia, agenția americană nu a ajuns la această concluzie din întâmplare, ci a făcut-o pe baza unor studii aprofundate.

FBI și cruzimea față de animale: O legătură între comportamentul violent și victimele umane

Comisarul șef a explicat că FBI-ul a realizat cercetări și a constatat că, atunci când o persoană a manifestat cruzime față de animale în copilărie, acest comportament poate fi un predictor al viitoarelor acte de violență.

„Atâta timp cât tu ai trecut fără niciun fel de problemă peste schingiuirea sau torturarea unui animal când erai copil, iar lucrul acesta a rămas nerezolvat și nebăgat în seamă de către lumea adulților, nu neapărat părinți, acest lucru este cel mai bun predictor pentru violența care va apărea la vârsta adolescenței respectiv la vârsta adultă.

Dându-și seama că este un foarte bun predictor pentru violența interpersonală, violența interpersonală a copilului care va deveni adult, au atras alături de ei medicii veterinari. Și noi ar trebui să facem lucrul acesta, să învățăm din această practică. Deci au atras alături de ei medicii veterinari pentru că specialiștii în medicină veterinară sunt primii care constată abuzul asupra animalelor, indiferent de formele în care se produc”, a declarat Dumitran.

Importanța colaborării între psihologi și medicii veterinari

Una dintre cele mai interesante idei expuse de Dorin Dumitran a fost colaborarea dintre specialiștii în medicină veterinară și cei din domeniul psihologiei. „Medicii veterinari sunt primii care pot observa abuzul asupra animalelor și pot semnala aceste cazuri autorităților”, a adăugat el. Prin urmare, atunci când un medic veterinar observă o astfel de cruțare, este important ca aceasta să fie raportată, iar persoanele implicate să primească suportul necesar.

Dumitran a subliniat că FBI-ul folosește aceste date pentru a construi o bază de date detaliată despre comportamentele violente ale indivizilor, ajutând la identificarea tipologiilor infractorilor.

„În statisticile FBI, observăm că 43% dintre autorii de masacre și împușcături în școli au un istoric de cruzime față de animale”, a spus Dumitran. Acest procent este mult mai mare decât cel înregistrat în cazul criminalilor în serie, dintre care doar 16% au manifestat comportamente violente față de animale.

Prevenirea violenței prin educație și monitorizare

Comisarul șef a afirmat că, pentru a preveni acte de violență, este esențial să învățăm din experiența FBI-ului și să colaborăm mai strâns cu medicii veterinari.

„Pentru a preveni viitoare tragedii, trebuie să avem surse de informație competente și legitime, iar medicii veterinari sunt cei care pot juca un rol crucial în această prevenire.

La nivel federal, la nivelul Statelor Unite există baze de date cu tipuri de sol: o bucată de sol, petic de sol din Minnesota, petic de sol din Illinois, petic de sol din alt stat. De ce fac lucrurile acestea? Pentru că în situația în care eu suprim viața cuiva și îl transport într-un alt loc sau îl duc la marginea unui râu și râul îl ia și îl duce în altă zonă sau îl transportă mai departe. Eu pot identifica pe baza urmelor de sol identificate pe cadavru, descoperite pe cadavru, unde a fost omorât, unde a fost aruncat, raportat la unde a fost găsit 

FBI-ul în informația pe care dumneavoastră ați descoperit-o ajunge la această bază de date pe linie de cercetare a comportamentului violent și pe linia cercetării trecutului celor care au comis infracțiuni de mare violență.”, a adăugat el.

De asemenea, Dumitran a insistat asupra importanței educației și conștientizării. Părinții, educatorii și autoritățile trebuie să înțeleagă legătura directă între comportamentele violente asupra animalelor și viitoarele acte de violență interpersonală. Sensibilizarea publicului și crearea unor mecanisme de intervenție rapidă ar putea reduce semnificativ numărul persoanelor care devin periculoase pentru societate.