Banii europeni pe care i-ar putea încasa România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea aduce un plus de performanță nu doar mediului economic, dar odată cu asta și statului, prin creșterea companiilor private.

Analistul economic Adrian Negrescu, prezent în cea mai recentă ediție a emisiunii Totul despre bani, de pe DCNewsTV, a dat câteva cifre care arată că absorbția acestor fonduri europene nu este cea dorită și arată că am dat deja cu piciorul la multe oportunități. Mai mult decât atât, cei care au cel mai mult de suferit din această chestiune sunt companiile mici din țară, spune economistul.

”La dumneavoastră, la DC News, spuneam acum doi ani și ceva, că acest Plan Național de Redresare și de Reziliență, va fi un Plan Național de Reformă ratat, tot PNRR se cheamă. Pentru că, din păcate, nu vom fi capabili să absorbim mai mult de 30% din ceea ce avem la dispoziție. Iar realitatea, după doi ani și câteva luni de implementare a acestui plan, iată că se dovedește a fi cât se poate de evidentă. N-am atras decât 9,8 miliarde de euro din cei 28 de miliarde puși la dispoziție. Tranșele 3, 4 și 5, care trebuiau deja încasate, sunt blocate.

PNRR-ul este înghețat în momentul de față, pentru că, din păcate, nu am făcut reformele pe care și le-am asumat. Una dintre ele, legea salarizării în sectorul bugetar, nu există. Acea numire în funcții de conducere în companiile din sectorul energetic s-a dovedit a fi o afacere tipic românească, care a eșuat, pentru că Bruxelles-ul și-a dat seama că e o prostie ce au făcut acolo.

Celelalte măsuri, menite într-adevăr să susțină economia, se dovedesc a fi lăsate pentru Dumnezeu știe când, pentru că acea reformă a sistemului fiscal despre care se scrie în PNRR, dar nu este detaliat concret ce înseamnă, la noi s-a tradus, din păcate, în creșteri de taxe, în niciun caz în stimulare a zonei microîntreprinderilor, talpa țării. Avem aproape 700.000 de microîntreprinderi, căror noi, din start, după ce ne-am crescut taxele anul trecut de trei ori, acum le producem și o altă lovitură extrem de puternică, limitându-le accesul la finanțare, obligându-le să plătească taxe și mai mare față de anul trecut”, spune analistul economic.

Depășiți de gestiune

Adrian Negrescu a demontat și modul în care politicienii au luat unele măsuri care, în viziunea lor, ar îndrepta lucrurile din punct de vedere fiscal. Problema este că, așa cum spune analistul, aceste hotărâri au fost luate fără să fie făcută vreo expertiză sau fără ca politicienii să se consulte cu mediul de afari.

„Politicienii asta își doresc, ca toată lumea să plătească impozit pe profit. Astfel, s-ar putea ca încasările bugetare să fie mai mici, pentru că știm foarte bine că există o mulțime de modalități de optimizare a resurselor firmei, în așa fel încât să nu plătești un impozit mai mare la bugetul de stat. Prin impozitul pe cifra de afaceri de 1%,3%, i-au adunat mai mulți bani decât vor aduna din impozitul pe profit aplicat acestor microafaceri, acolo unde poți să deduci, de exemplu, mai toate cheltuielile posibile și imposibile, pentru că nu te va deranja fiscul. Nu au posibilitatea logistică să o facă. Sunt de trei ori mai multe companii care trec pe impozitul pe profit față de cât gestionau ei până acum. Păi, de unde și cum să le verifice dacă într-adevăr au respectat toate prevederile legate de regulile fiscale dacă tu nu reușești nici acum să aduci în economie banii din taxe și impozite, suntem pe ultimul loc în Europa la încasările din TVA.

Noi avem un procent de 30% de neîncasare, în timp ce media europeană este undeva la 5%. Deci ori angajăm oameni la FISC, dar și acolo e o problemă, că angajările au fost blocate, ori ce facem, de fapt? Adică, ce ne propunem? Și aici ajungem, din păcate, la ceea ce vă spuneam, lipsa unei strategii, a unei viziuni, a unor planuri concrete și a unor studii de impact care să genereze măsurile astea de ordin fiscal, care, din punctul meu de vedere, au fost luate absolut heirupist, pe ideea că „să salvăm bugetul de stat” fără să se gândească la consecințe. Și, din păcate, consecințele vor fi negative pentru buget, iar în plus vor genera o creștere a evaziunii fiscale, care, de altfel, o vedem crescând în economie din ce în ce mai mult”, a conchis Adrian Negrescu.

Emisiunea completă: România, cu… „trenuleţul” în 2025. Adrian Negrescu, analiză la DC News TV