Directorul Administrației Naționale pentru Mediu, Elena Mateescu a fost prezentă în platoul DCNews pentru a vorbi despre situația temperaturilor extreme din anul care s-a încheiat de curând.

Cu această ocazie ea a abordat problema secetei care afectează agricultura din țara noastră.

„Este al cincilea an cel mai secetos din istorie și ceea ce este de remarcat este faptul că deja am avut opt luni secetoase în anul agricol anterior.

Ultimele patru luni, mai, august, luni cu cerințe maxime de apă în agricultură, au fost deficitare, fapt care a determinat ca seceta pedologică să fie una extremă, puternică, în aproape toată țara, și în extindere și accentuare, corelat și practic cu regimul de temperaturi cu cele mai ridicate valori”, spune Elena Mateescu.

În ceea ce privește situația din acest an, lucrurile nu se anunță mai optimiste. Vom avea parte, atât în 2025, dar și în următorii cinci ani de o înrăutățire a acestei situații, informează specialista.

„Așa cum menționam tot în vara 2024, și acesta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru ceea ce ar însemna măsurile de adaptare față de schimbările climatice, fie că vorbim de agricultură, fie că vorbim de resurse de apă, de biodiversitate, de zone urbane. Trebuie să luăm în considerare și să ținem cont pe termen mediu și scurt de ceea ce înseamnă adaptarea tehnologiilor, de pildă, pentru agricultură, la ceea ce înseamnă mersul viitor al climei.

Deja și comunicatele Organizației Meteorologice Mondiale indică o probabilitate foarte mare ca în următorii cinci ani să se mențină această tendință, dintre care cel puțin unul sau doi ani să depășească ținta acordului de la Paris comparativ cu perioada preindustrială. Chiar comunicatul dat ieri în cadrul analizei de către Copernicus, la nivel internațional, confirmă probabilitatea că 2024, la nivel internațional, a depășit 1,5 față de perioada preindustrială, abaterea termică”, conchide directorul ANM.

Emisiunea completă: Elena Mateescu (ANM): Ce ne rezervă prognoza meteo pentru 2025