Mic dejunul nu este o masă necesară pentru a da startul unei zile pline. Recomandările specialiștilor spune exact contrariul, un lucru pus în practică mai ales de bunicii noștri.

În cadrul emisiunii DC Anima, a fost invitat nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru care a vorbit despre obiceiurile nesănătoase, despre ce și cum mâncăm. Nu este suficient să știm ce alimente alegem să consumăm. Iată care sunt sfaturile acestuia pentru o viață sănătoasă.

„Mitul că cea mai importantă masă este micul dejun este o concepție modernă, impusă și programată de producătorii de cereale din Statele Unite, care voiau să-și vândă marfa. Aceștia au făcut o campanie masivă și agresivă, în care spuneau că trebuie să începi ziua cu cereale și lapte. Apropo, această industrie a lactatelor a pompat foarte mulți bani și au cheltuit miliarde de dolari pentru a ne convinge că trebuie să bem lapte de vacă, care este, de fapt, cel mai puțin nutritiv dintre toate tipurile de lapte. Într-un studiu comparativ, chiar și laptele de șobolan și de pisică are mai multă valoare nutrițională decât cel de vacă. Deci, în afară de vițel, laptele de vacă nu ajută pe nimeni, cu siguranță nu pe om”, spune gazda emisiunii, Tudor Ionescu.

Citește și: Pericolul din farfurie. Cum alegem peștele mai puțin contaminat cu microplastice

„Pentru a ne face să credem că micul dejun este esențial, s-au folosit de un obicei vechi. Acesta a plecat de la faptul că bătrânii noștri mâncau devreme. Bunica mea, se trezea la 3:00 dimineața, dădea mâncare la animale, se ducea prin grădină, pentru că de la 8:00-9:00 începea căldura și trebuia să termine foarte repede. La 8-9 dimineața, venea în casă, se retrăgea și gătea.

Pentru ea, trecuseră deja câteva ore de activitate. Eu mă trezeam la ora 8:00 și mâncam ce făcea ea. Pentru ea, care se trezea la 3:00, nu era micul dejun, era de fapt prima masă, care venea la jumătatea zilei. Pentru mine, era o masă care venea prea devreme, pentru că nu am petrecut niciun timp între trezire și masă. De asemenea, este esențial pentru sănătate să ai un interval între mese”, este de părere nutriționistul Cătălin Croitoru.

Pauza dintre mese

Un sfat pe care trebuie, de asemenea, să îl urmăm este acela că organismul nostru are nevoie de o pauză îndelungată între mese.

„Cineva vrea să fie sănătos un simplu lucru pe care îl poate face este să păstreze între mese șase-opt ore. Dacă ai șase-opt ore între mese, corpul tău are timp să se detoxifieze, să se curețe de toate lucrurile care nu îi sunt bune și să se regenereze. Practic, ziua are 24 de ore. Dacă dormi în medie șase-șapte ore, îți mai rămân două mese, care sunt naturale. Partea de trei mese nu este naturală, este un obicei creat și promovat de industria alimentară”, a conchis nutriționistul.