Alin Ciupală, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti a fost prezent în studiul DCNews, în cadrul emisiunii #Rezist unde a vorbit despre situația deplorabilă a școlilor din mediul rural.

Multe investiții care se fac cu fonduri europene sau guvernamentale nu pot fi întreținute pentru că primăriile acestor localități nu au suficiente fonduri. Există un motiv pentru acest fapt, este de părere invitatul emisiunii.

„După părerea mea, pentru că am văzut foarte, foarte multe cazuri, învățământul rural în România, în momentul de față, este pierdut. Dacă nu se va face de urgență ceva, nu se va mai putea salva, din mai multe motive. De exemplu, școlile în toată țara, potrivit legii, sunt finanțate de primăriile locale.

Ministerul dă doar salariile profesorilor, iar atunci o primărie dintr-un sat oarecare din această țară, și am văzut multe cazuri, degeaba primește de la guvern, să spunem, sau de la Consiliul Județean, un microbuz pentru a-i aduna pe acei elevi și a-i aduce la școală de pe o rază de, nu știu, poate chiar zeci de kilometri.

Pentru că primăria nu are bani să plătească șoferul, nu are bani pentru carburant, nu are bani pentru a repara microbuzul, iar microbuzul ruginește în curtea primăriei. Iar elevii se descurcă fiecare cum poate, uneori de la 5-6 km”.

Citește și: Ce este Bacalaureatul european și cum i-ar ajuta pe tineri să fie pregătiți pentru universitățile din UE

Mai puțini bani pentru elevi, mai mulți pentru primării

Gazda emisiunii a marcat această discuție printr-un caz concret, în care, un primar a ales să își angajeze un consilier cu un salariu consistent în locul unui șofer pentru microbuzul școlar. Alin Ciupală pune toate acestea în seama dezinteresului politicienilor față de copiii din satele îndepărtate și în favoarea partidelor din care fac parte.

„Este o altă mare problemă pe care eu am constatat-o, tot așa, prin inspecțiile pe care le-am avut: politizarea excesivă a sistemului educațional. Politizarea aceasta a început în timpul fostului președinte Traian Băsescu, o politizare agresivă, care s-a produs de la cele mai înalte universități până la ultima școală din România.

Am văzut cazuri în care politicul schimba peste noapte directori de școală, inspectori școlari. Aveau loc procese. La un moment dat, am găsit într-o școală doi directori pentru că cel de dinainte câștigase un proces. O nebunie fără margini. La fel, constatăm, din păcate, cu tristețe, trebuie să spun, efectele politizării universităților. Politizare care a început tot în timpul lui Traian Băsescu, dar care a continuat după ce fostul președinte nu a mai fost în funcție.

Deși în timpul lui Băsescu toate partidele care i se opuneau anunțau cu surle și trâmbițe depolitizarea sistemului instituțional din România, niciunul nu a făcut-o atunci când a ajuns la putere. Iar astăzi, politizarea nu este numai a școlii, ci a tuturor instituțiilor publice. Este o realitate pe care noi o constatăm”, a conchis profesorul universitar.