În recenta emisiune DC Conducem, Titi Aur a vorbit despre cât de mult contează comportamentul șoferului în trafic. El a subliniat importanța semnalizării și asigurării înainte de orice manevră.
„Din punctul meu de vedere, asigurarea este mult mai importantă decât semnalizarea. Semnalizarea este obligatorie, dar este și modul de comunicare prin care transmit că vreau să fac stânga, dreapta sau când frânez. Semnalizez practic prin aprinderea lămpilor din spate, a stopurilor, în vorbirea populară, că urmează să mă opresc. Dar cel mai important este să mă asigur, pentru că, dacă semnalizez și nu mă asigur și fac stânga în timpul în care mă depășește cineva, nu mai contează că am semnalizat; voi fi lovit.
Dar dacă nu am semnalizat și m-am asigurat, nu voi fi lovit. Eventual, pot să fiu sancționat de polițist. Ordinea este: mă asigur, semnalizez și mă reasigur. Este foarte important de fiecare dată.
Și când trec strada, mă uit în stânga, mă uit în dreapta și mă uit iar în stânga. De ce mă uit prima dată în stânga? Pentru că, în principiu, cât suntem în Europa, nu vorbesc de Anglia, Cipru sau alte țări, din stânga poate să vină prima dată un vehicul. Mă uit în dreapta și iar mă uit în stânga”, a declarat Titi Aur.
Surprizele de pe șoselele țării
Titi Aur a mai spus că această regulă nu se aplică mereu, în cazul pietonilor, cel puțin în România. Apar situații neprevăzute atunci când unii șoferi fac depășiri riscante. În aceste situații, pietonii care vor să traverseze nu pot anticipa că în primul rând poate apărea o mașină în viteză din partea dreaptă. De aceea, trebuie să fim foarte atenți.
„La noi te poți aștepta la orice și, într-adevăr, important este să te uiți, cum spuneam, în stânga, în dreapta și iar în stânga înainte de a pune piciorul jos.
Asta nu înseamnă că, preventiv, nu mă gândesc că din dreapta poate să vină cineva, nu doar pe banda pe care urmează să ajung trecând strada, ci poate să vină în depășire, poate să vină unul pe contrasens, că așa vrea el, cu bicicleta sau cu trotineta.
În România suntem într-o mișcare aproape brownniană, în sensul că nu toată lumea circulă pe acolo pe unde ar trebui să circule. Te poți aștepta oricând să vină unul de oriunde”, a conchis Titi Aur.