Scriitorului și istoricului Florian Bichir a luat parte la interviurile DC Citim unde a vorbit despre unele principii fundamentale pentru o democrație și pe care demnitarii români par să nu le fi respectat. Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți dintre alegători au mers pe varianta extremistă în primul tur de alegeri care acum a fost anulat.
În cadrul emisiunii DC Citim moderată de scriitorul Flaviu Predescu, istoricul a făcut o critică a clasei politice actuale, care nu a venit până acum cu o idee care să schimbe ceva în mod fundamental.
„În momentul în care se uzează democrația și devine nefuncțională, apar extremele: fie extrema stângă, făcută din foame, mucegai și ce-o fi, fie extrema dreaptă, care merge spre o dictatură, un totalitarism. Întotdeauna, democrația, când funcționează, e ca storcătorul acela de la mașina de spălat: aruncă și în stânga, și în dreapta.
Atacarea democrației și, mai ales, a Parlamentului României este o crimă, pentru că asta e inima democrației. S-a dovedit că noi nu am știut să o respectăm, am atacat-o și am distrus-o din interior. Lumea a observat că, de fapt, totul este o mare mascaradă, că nimic nu funcționează, totul este pe interese, cum era pe vremea lui Ceaușescu: PCR – pile, cunoștințe, relații. Totul se învârte într-un cerc atât de mic!” arată istoricul.
Unde e stabilitatea acum?
Totodată, în opinia sa, este nevoie de un mediu politic mai dinamic, care prin dezbateri să aducă idei noi care să vină cu schimbări structurale esențiale pentru bunul mers al țării.
„Chestiunea asta durează din 1990, de când vorbesc public. Deci sunt, cum ar spune unii, «old boy». Nu mi-a plăcut niciodată liniștea impusă, ca la Ion Iliescu: «Liniște, liniște!» Liniște găsești doar în cimitire… Se spune că România are nevoie de stabilitate. Unde e stabilitatea acum?
Poate veni cineva cu un astfel de slogan când vedem ce se întâmplă pe scena politică? Până atunci, ce înseamnă liniște? Tăcere? «Lăsați-ne să lucrăm!» Dar dacă ne uităm la cifre, vedem că România e îndatorată, nivelul de trai scade, inflația începe să crească, ROBOR-ul și euro cresc. Nu sunt semne bune. Nu suntem niște peștișori dintr-un acvariu care se duc după primele firimituri aruncate”, spune Florian Bichir.
Exemple de bune practici
Istoricul a dat un exemplu limpede, cel al Franței, unde paradigmă politică a fost schimbată din temelii pentru a se adapta mai bine la principiile democartice, explică Florian Bichir.
„S-a demonstrat incompetența structurală a partidelor politice. Lumea a refuzat să schimbe paradigma, cum s-a întâmplat în Franța, unde partidele clasice au fost înlocuite de platforme și mișcări. A fost și la noi un trend în sensul acesta, dar el a rămas captiv formulei clasice, acelei politici de club, cum făceau britanicii încă din 1600. Ne întâlnim: ăștia sunt de stânga, ăștia sunt de dreapta, fiecare în cluburile lui, discutăm, dar nimic concret nu se întâmplă.
Lumea își dorește mai mult: implicare, transparență, soluții. Sunt oameni deștepți în România, dar nu vreau să-i nominalizez acum. Spuneți-mi, totuși, un lider politic care a venit cu idei profunde pentru România sau cu soluții clare, în afară de gargară ieftină, atât de plictisitoare încât nici pisica mea…”