Profesoara Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a vorbit, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii DC Edu, despre valorile culturale materiale și imateriale ale țării.

Gazda emisiunii, profesorul Sorin Ivan, a invitat-o pe Madlen Șerban să povestească despre participarea României la patrimoniul mondial UNESCO. Aceasta a enumerat câteva dintre bogățiile culturale cunoscute și mai puțin cunoscute ale țării.

„Din 194 de țări, România este pe locul 30, prin numărul de înscrieri …

În UNESCO există mai multe feluri de patrimonii. În 1972 vorbeam despre patrimoniul cultural împreună cu patrimoniul natural. Când vorbim despre patrimoniul cultural, vorbim despre patrimoniul construit și cel care înseamnă tradiții sau obiceiuri, cel imaterial. În afara acestor trei tipuri de patrimoniu, pe care le recunoaștem foarte bine, există patrimoniul documentar. Este acela care permite înscrierea în programul mondial în memoria lumii. Avem depuneri, așteptăm să fim prezenți și pe această listă unde am putea să intrăm cu Codex Aureus, care face parte dintr-un dosar care a fost depus de Comisia Națională a Germaniei pentru UNESCO. În 16 noiembrie a fost ziua patrimoniului mondial, ocazie cu care, la filiala Bibliotecii Naționale a României din Alba Iulia a fost pentru prima dată expus Codex Aureus”, a declarat Madlen Șerban.

Valorile țării

Profesoara a mai enumerat și câteva dintre cele mai importante valori ale țării noastre, adevărate monumente cu care ne putem mândri în afara țării.

„În patrimoniul natural avem Delta Dunării dar să nu uităm de Munții Rodnei. Dacă vorbim despre patrimoniul cultural, avem ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, care înseamnă Constantin Brâncuși. Asociația femeilor gorjene sunt cele care au fost la originea acestui concept. Bisericile de lemn din Maramureș, bisericile pictate din Bucovina, satele cu bisericile fortificate de-a lungul munților, mânăstirea Horezu, cetățile Dacice, Sarmisegetusa. Să nu uităm de frumusețile din această țară pentru că ele sunt nenumărate. Frontiera terestră a imperiului roman este cea care a intrat anul acesta, în iulie, în UNESCO. Este cea mai lungă frontieră terestră din lume, 1000 km”, a spus secretarul general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

În completare, Sorin Ivan a menționat că „poate că ar trebui să devină o prioritate a politicienilor, promovarea României prin valori, prin cultură, prin diplomația culturală”.