În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii DC Medical, invitat a fost Dr. Eduard Dănăilă, șef Secție Oncologie Medicală, Centrul Oncologic Sanador care a explicat particularitățile depistării acestei boli nefaste cu zeci de mii de cazuri noi în țara noastră, în fiecare an.
„Pot să vă spun că în ziua de azi noi suntem influențați de diferiți factori de mediu. Suntem influențați de soare, atunci apar bolile cutanate, suntem influențați de fumat, când apare cancerul bronhopulmunoar, suntem influențați de alimentație, atunci când apar diverse cancere în zona digestivă sau suntem influențați de diverși viruși care sunt în jurul nostru, papilomavirus pentru cancerele genitale la femei ori virusul de hepatită pentru cancerele heaptocelulare la toți adulții”, spune Dr. Eduard Dănăilă.
El a mai spus și că în unele cazuri aceste probabilități de a dezvolta cancer sporesc în funcție de vârstă și de obiceiurile dăunătoare, cum este fumatul.
„Trebuie să găsim metode ca să depistăm precoce toate aceste boli. Eu cred că în primul rând un examen clinic corect al pacientului și, în același timp, o discuție cu pacientul, o anamneză, poate duce în multe cazuri la diagnosticul unei afecțiuni. Bineînțeles că discuția cu pacientul o are de obicei medicul de familie. Atunci ne bazăm pe numărul medicilor de familie pentru contactul cu pacientul și acest diagnostic. În diferite boli, screeningul începe de obicei după anumite vârste. De exemplu, cancerul de sân, după 50 ani la femei, cancerul de prostată, după 50 ani la bărbați. Fumătorii cu risc sunt cei care au 20 de pachete de țigări pe an fumate”, a declarat șeful secției de Oncologie din cadrul Sanador.
Cum se fac analizele de plămâni
Pentru a preîntâmpina această boaltă este necesar ca cei vizați să facă analize periodic, astfel încât să nu apară primele simptome. Medicul de familie ar putea face unele recomandări în acest sens, spune dr. Eduard Dănăilă.
„Pentru fiecare dintre aceste afecțiuni, dacă pacienții se știu cu aceste antecedente, pot să solicite medicului o modalitate de screening. De obicei, medicul de familie ar trebui să trimită niște invitații la screening, cum se întâmplă în alte sisteme medicale, o scrisoare. Mulți apelează direct la doctorul de specialitate atunci când există un simptom. Sunt foarte mulți pacienți, care au o durere osoasă, de exemplu, se prezintă la reumatolog, fac niște analize și ajung direct la oncolog.
Screeningul, în spitalul nostru, începe cu examinarea clinică și după aceea cu recomandarea unei investigații specifice pentru anumite tipuri de boală. De exemplu, cancerul de plămâni se identifică printr-o examinare clinică, o radiografie pulmonară și în multe cazuri. Pentru marii fumători există o indicație pentru un CT de torace cu doză redusă, care nu iradiază ca într-o doză uzuală și care depistează prezența nodulilor la plămâni. Dacă, după aceea, se necesită alte investigații, se face o bronhoscopie, adică introducerea unui tub pe arborele traheal pentru biopsie sau o altă tomgrafie cu substanță de contrast, ori, câteodată, examenul PET/CT”, a completat doctorul.