Dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat la SANAMED a fost invitat în cadrul emisiunii difuzate pe DC Medical.
Doctorul a vorbit despre un fenomen devenit deja frecvent între tineri. Este vorba despre cazurile tot mai dese de diabet. O boală care își face simțită prezența în mod tacit și care vine cu complicații, spune doctorul.
„Foarte mulți pacienții tineri vin de la medicina muncii, care se face anual, sau când se schimbă locul de muncă. Surpriza vine pentru pacienții care se credeau sănătoși, sau arătau sănătoși și în plină putere, totuși asta nu înseamnă că pentru diabet este un lucru bun. Foarte des întâlnim acest caz și mulți vin cu complicații. Aceștia sunt pacienții mai tineri, cei care au mai avut tangențe cu analize medicale în trecut, au văzut că au niște valori crescute, de prediabet, din cauza stilului de viață, nopți nedormite, băuturi energizante, cafea și fumat. Ajung să dezvolte boli cardiovasculare sau infarct. Cam acestea sunt cele mai frecvente cauze care aduc cu complicații pacientul la diabet, de regulă, un eveniment în sfera cardio-vasculară, cum ar fi infarct sau AVC. În timpul internării se observă analize modificate pe glicemie. Pacientul este trimis apoi să facă alte teste, să fim siguri că nu a fost doar o reacție de fază acută. Se vede hemoglobina glicozilată și apoi direcția Diabetologie.”
Simptomele tăcute ale diabetului
Vestea proastă este că această boală neiertătoare afectează și cele mai multe organe din corpul uman. Simptomele apar foarte târziu iar când se întâmplă, acestea sunt destul de greu de identificat.
„Afectează toate organele pentru că glucoza se găsește în sânge și circulă peste tot iar astfel vom avea o afectare multi organ, a sistemului său vascular dar și a organului, în zona țesutului nervos. În zona respectivă apar niște parestezii, manifestate prin furnicături, amorțeli, senzație de agitație în picioare dar nu sunt severe.
În diabet sunt niște simptome ciudate. Medicul ți le scoate în evidență iar tu, ca pacient, îi atragi atenția. Poți simți o amorțeală în picioare, care se identifică noaptea, în timpul somnului. Pentru acest motiv avem un semnal de alarmă. Ca să avem această afectare a nervilor avem nevoie de o evoluție a diabetului, nu pleacă din prima.
Singurele cazuri în care găsim complicații, și găsim diabetul din prima, sunt cele din zona cardiovasculară pentru că, așa e, diabetul nu doare. Semnele și simptomele unui diabet grav dezechilibrat apar pe valori foarte mari iar asta înseamnă că pacienții aceștia merg ani de zile cu valori mari, dar fără să îi afecteze clinic, iar în spate glicozilarea lipidelor circulante în sânge face să se depună pe cervicale, pe coronale și după aceea să apară evenimentele neplăcute” conchide Dr. Mihai Comșa.